Lehtitiedot: Saksa ei anna Ukrainalle taistelupanssarivaunuja, ellei Yhdysvallat lähetä Ukrainalle omiaan

Euroopan parlamentin puhemies toivoo Saksalta myönteistä kantaa taisteluvaunujen toimittamiseksi Ukrainaan 2:05
Viikko sitten Euroopan parlamentin puhemies toivoi Saksalta myönteistä kantaa taisteluvaunujen toimittamiseen.

Saksa ei aio lähettää taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, ellei Yhdysvallat suostu lähettämään omiaan, kertovat yhdysvaltalainen Wall Street Journal ja saksalainen Süddeutsche Zeitung lähteisiinsä vedoten.

Wall Street Journalin mukaan Saksa ei myöskään anna liittolaisille lupaa saksalaisvalmisteisten vaunujen lähettämiselle, elleivät sen ehdot täyty.

Wall Street Journalin jututtamat saksalaiset virkamieslähteet kertovat, ettei Saksa lähetä tai anna liittolaistensa lähettää saksalaisvalmisteisia taistelupanssarivaunuja, ellei Yhdysvallat lähetä vuorostaan yhdysvaltalaisvalmisteisia vaunuja.

Scholz neuvotellut Bidenin kanssa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on Süddeutsche Zeitungin saamien tietojen mukaan tehnyt tiistaina Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa käymässään puhelussa selväksi, että Saksa voisi myöntyä paineen alla vain jos Yhdysvallat lähettäisi Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

International Institute for Strategic Studies -ajatushautomon mukaan Nato-mailla on yhteensä yli kaksi tuhatta saksalaisvalmisteista Leopard-taistelupanssarivaunua.

Leopard-vaunuja on kahdentyyppisiä: 1960-luvulla suunniteltu Leopard 1 ja edeltäjäänsä huomattavasti kehittyneempi Leopard 2. Virkamiesten mukaan Saksa voisi itse lähettää lyhyellä varoitusajalla vain viitisentoista uudemman mallista Leopard-taistelupanssarivaunua, kertoo Wall Street Journal.

Saksan ehdoista panssarivaunujen lähettämiselle on Suomessa kertonut aiemmin ainakin Helsingin Sanomat.

"Tämä on taistelu arvojemme puolesta"

Euroopassa muun muassa Suomi, Puola ja Tanska ovat jo ilmaisseet olevansa valmiita lähettämään saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan, jos saavat siihen Saksalta luvan. Yksikään maista ei ole tehnyt tästä kuitenkaan virallista pyyntöä.

Perjantaina on määrä järjestää Ukrainan aseapukokous Saksan Ramsteinissa. Kokoukseen on määrä osallistua edustajat noin 50 maasta, mukaan lukien kaikista 30 Naton jäsenmaasta.

Aiemmin on esitetty arvioita siitä, että päätös mahdollisesta laajemmasta Leopard-avusta voitaisiin saada perjantaisessa tapaamisessa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona, että Ukrainan länsimaisten tukijoiden on määrä luvata perjantaisessa tapaamisessa toimittavansa Ukrainalle aiempaa raskaampia ja nykyaikaisempia aseita.

– Tämä on taistelu meidän arvojemme puolesta, Stoltenberg perusteli vihjailemaansa lisätukea Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa.

Länsimaat lähettäneet entistä raskaampaa kalustoa

Monet Ukrainan liittolaisista ovat ilmoittaneet tässä kuussa aikeistaan lisätä sotilaallista tukeaan Ukrainalle.

Britanniasta tuli lauantaina ensimmäinen maa, joka lupasi lähettää raskaita panssarivaunuja Ukrainaan. Yhdysvallat on puolestaan luvannut lähettää Bradley-rynnäkköpanssarivaunuja ja Ranska on ilmoittanut antavansa Ukrainalle panssaroituja pyörillä kulkevia AMX-10 RC -taisteluajoneuvoja.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kuitenkin pyytänyt länsimaita lähettämään nykyaikaisia raskaita panssarivaunuja. Analyytikoiden mukaan edellä mainittu kalusto olisi elintärkeää Itä-Ukrainan taisteluissa, missä raskasta panssarikalustoa tarvittaisiin puolustuslinjojen läpäisemiseksi.

Keskiviikkona Zelenskyi pyysi Davosin kokouksen osallistujia nopeuttamaan päätösten tekemistä Ukrainan auttamiseksi.

Miksi Saksa epäröi lähettää tankkeja Ukrainaan? 8:28
Miksi Saksa epäröi lähettää tankkeja Ukrainaan?

Lue myös:

    Uusimmat