Ukrainan sodan yllättävistä vaikutuksista havainto taivaalta: Kun ihmiset katosivat, sama tapahtui saasteille

Satelliittikuvat paljastavat: Venäjä yrittää suojella pommikoneitaan autonrenkailla 0:45
Katso myös: Satelliittikuvat paljastavat: Venäjä yrittää suojella pommikoneitaan autonrenkailla

Satelliittihavaintoja voidaan hyödyntää Ukrainan sodan vaikutusten arvioinnissa muun muassa palohavaintoja ja ilmansaasteiden pitoisuuksia tarkkailemalla. 

Asia käy ilmi tutkimuksesta, jonka Ilmatieteen laitos teki yhteistyössä ukrainalaisen Lvivin yliopiston ja yhdysvaltalaisen USRA:n (Universities Space Research Association) kanssa.

Saastepitoisuudet olleet Ukrainassa selvästi tavallista matalampia

Havainnot osoittavat, että sodan alusta alkaen ilmansaasteiden pitoisuudet ovat Ukrainassa olleet selvästi tyypillisiä arvoja matalampia monissa kaupungeissa sekä monilla teollisuusalueilla. 

Esimerkiksi typpidioksidipitoisuudet ovat laskeneet jopa 40 prosenttia vuonna 2022. Typpioksidia syntyy pääasiassa palamisprosesseissa esimerkiksi liikenteessä, teollisuudessa ja energiantuotannossa.

– Rauhan aikana ilmansaasteiden väheneminen on tervetullut ilmiö. Tässä tilanteessa havaitut muutokset kertovat kuitenkin siitä, kuinka suuri vaikutus sodalla voi olla yhteiskuntaan ja talouteen, tutkimusta vetänyt Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Iolanda Ialongo sanoo.

Pitoisuuksien lasku johtuu teollisuuden ja energiantuotannon toiminnan heikentymisestä, näihin liittyvästä fossiilisten polttoaineiden kulutuksen laskusta sekä sodan aiheuttamasta pakolaisuudesta.

Ihmisten väheneminen on vaikuttanut voimakkaasti energian kulutukseen ja liikenteen päästöihin.

Teollisuus Mariupolissa hiljeni

Satelliittikuvat ja satelliiteista tehdyt palohavainnot viittaavat tutkimuksen mukaan poikkeukselliseen palojen jakaumaan rintamalinjan alueella. 

Tämä voi tutkimuksen mukaan johtua tykistötulesta tai muista sotaan liittyvistä paloista eikä tyypillisistä maatalouteen liittyvistä polttoprosesseista.

Satelliittikuvista havaittiin suuria muutoksia Mariupolin kaupungin alueella, joka joutui hyökkäyksen kohteeksi sodan kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. 

Maaliskuun 2022 jälkeen Mariupolin metallurgisten teollisuuslaitosten korkean lämpötilan signaali katoaa satelliittikuvista, mikä viittaa teollisuustoiminnan keskeytymiseen. Myös typpidioksidipitoisuudet ovat laskeneet alueella.

Tutkimuksen rahoittamiseen osallistuivat ulkoministeriö ja Suomen Akatemia.

Lue myös:

    Uusimmat