Elon Musk kiistää, että Starlink olisi koskaan edes ollut päällä Krimillä: "Jos olisin suostunut..."

Suomalaisturisti kuvasi taivaalla oudon ilmiön Kreikassa – kyseessä letka Elon Muskin Starlink-satelliitteja 0:18
Katso myös: Suomalaisturisti kuvasi taivaalla oudon ilmiön Kreikassa – kyseessä letka Elon Muskin Starlink-satelliitteja

Teknologiamiljardööri pohtii tuoreessa elämänkertakirjassa omaa rooliaan Ukrainan sodassa.

SpaceX -yhtiön omistaja Elon Musk kiistää, että hän olisi määrännyt sulkemaan Starlink-satelliittijärjestelmän Krimillä kesken Ukrainan vastahyökkäyksen.

Musk kirjoittaa omistamassaan viestipalvelu X:ssä, että Starlinkiä ei ollut koskaan edes pantu päälle alueella.

– Hallinto halusi Starlinkin kytkettäväksi päälle Sevastopoliin saakka. Tämän tarkoituksena oli ilmeisesti upottaa valtaosa Venäjän aluksista satamassa. Jos olisin suostunut, Starlink olisi ollut vastuussa merkittävästä konfliktin kiihdyttämisestä, Musk kirjoittaa.

Väite Starlinkin sulkemisesta kesken Ukrainan vastahyökkäyksen on peräisin amerikkalaisen toimittajan Walter Isaacsonin tuoreesta Muskin elämänkertakirjasta. Kirja on tehty ilman Muskin hyväksyntää.

"Ei Starlinkiä ole tarkoitettu sotiin"

Isaacsonin mukaan Muskin päätöksen taustalla oli pelko siitä, että Venäjä vastaisi ydinasein Ukrainan hyökkäykseen Krimille.

Musk antoi Starlinkin Ukrainan käyttöön pian sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan viime vuoden helmikuussa. Sittemmin hän on kuitenkin alkanut epäillä päätöstään.

– Miten minä olen mukana tässä sodassa? Ei Starlinkiä ole tarkoitettu sotiin. Se on tehty siksi, että ihmiset voisivat katsoa Netflixiä, rentoutua tai käydä etäkoulua. Tehdä hyviä ja rauhanomaisia asioita, ei lennokki-iskuja, Musk oli kertonut Isaacsonille uutiskanava CNN:n mukaan

Musk kirjoitti X:ssä myös kannattavansa välitöntä tulitaukoa.

– Molempien osapuolien tulisi suostua tulitaukoon. Jokaisena kuluvana päivänä lisää venäläisiä ja ukrainalaisia nuoria tulee kuolemaan, kun pieniä maa-alueita vallataan ja menetetään, eivätkä rajat juuri muutu. Ei se ole heidän elämiensä arvoista, miljardööri kirjoitti.
 

Lue myös:

    Uusimmat