Ukrainan korkeimman oikeuden puheenjohtaja otettu kiinni korruptiotutkinnassa

Ukrainassa maan korkeimman oikeuden puheenjohtaja on otettu kiinni. Kiinniotto liittyy suuren, noin 2,7 miljoonan dollarin lahjusvyyhdin tutkintaan, jota johtaa Ukrainan korruption vastainen virasto Nabu.

Nabun mukaan tutkinnan aikana on otettu kiinni kaksi ihmistä, joista toinen on oikeuden puheenjohtaja Vsevolod Kniaziev. Toisen kiinniotetun henkilöllisyyttä ei paljastettu.

Nabun johtajan Semen Kryvonosin mukaan kyseessä on suurin paljastunut lahjustutkinta, jossa on mukana oikeusviranomaisia.

Korruption vastaisen viraston mukaan Ukrainan rikkaimpiin ihmisiin kuuluva Kostiantyn Zhevago oli tarjonnut lahjuksia niin korkeimman oikeuden jäsenille kuin välittäjänä toimivalle lakiasiainyritykselle.

Lahjuksien tarkoituksena oli varmistaa, että Zhevago saisi oikeudesta päätöksen, joka sallisi hänen pitää hallinnassaan haluamansa kaivosyhtiön osakkeet, joista hän oli kiistellyt entisten osakkeenomistajien kanssa.

Zhevago, joka on entinen kansanedustaja, oleskelee parhaillaan Ranskassa, missä hänet pidätettiin joulukuussa epäiltynä rahoitusalan yrityksiinsä liittyvästä rahanpesusta ja kavalluksesta. Ukraina on valmistelemassa pyyntöä Zhevagon luovuttamisesta Ukrainaan.

Ukraina on pyrkinyt kitkemään korruptiota, koska sen torjunta on keskeisessä osassa esimerkiksi EU-suhteiden tiivistämisessä ja unionin jäseneksi pyrkimisessä.

Ukrainan sijoitus kansainvälisen korruptiota tutkivan Transparency International -järjestön vertailussa on 116:s. Vertailussa on mukana 180 maata.



Lue myös:

    Uusimmat