Ukrainalle hyökyy nyt tukea halki Suomen: Tammerkoski ja Merikasarmi valaistaan Ukrainan värein, Kirkon Ulkomaanapu kerää rahaa perheille

Suomessa on jo nähty pieniä mielenosoituksia Venäjän sotatoimia vastaan 5:23
Suomessa on jo nähty pieniä mielenosoituksia Venäjän sotatoimia vastaan

Yksityiset ihmiset, järjestöt, kaupungit ja poliitikot ovat aktivoituneet tukemaan Ukrainan kansalaisia. Tampere valaisee Tammerkosken Ukrainan väreillä ja Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut keräyksen tuen osoittamiseksi. Facebook on puolestaan täyttynyt Ukrainan lipuilla ja rauhankyyhkyillä koristelluista profiilikuvista.

Helsingin poliisille on tehty useita ilmoituksia Ukrainaa tukevista mielenosoituksista lähipäiville.

Tänään illalla Venäjän suurlähetystön edessä pidettyyn mielenosoitukseen on osallistunut arviolta 1 500 ihmistä. Helsingin poliisi kertoo arvionsa Twitterissä. 

Väkeä on ollut paikalla huomattavasti enemmän kuin viimeviikkoisessa mielenosoituksessa. Tuolloin mielenosoitus järjestettiin Ukrainan rauhan puolesta ystävänpäivänä.

Myös Tampereella on lähdetty tänään kaduille Ukrainan puolesta.

”We Stand with Ukraine”

Eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt järjestävät yhteisen ”We Stand with Ukraine” -mielenosoituksen ylihuomenna lauantaina Helsingissä. 

Mielenosoituksen tarkoituksena on järjestäjien tiedotteen mukaan osoittaa suomalaisen nuorison tuki Ukrainalle ja sen kansalaisille sekä vaatia Venäjän hallintoa palauttamaan rauha Eurooppaan.

Tapahtuman järjestäjinä ovat Demarinuoret, Keskustanuoret, Kokoomusnuoret, Kristillisdemokraattiset Nuoret, Liike Nyt Nuoret, Perussuomalainen nuoriso, RKP-nuoret, Vasemmistonuoret sekä Vihreät nuoret.

Rauhanmielenosoitus alkaa lauantaina Esplanadin puistosta, josta se siirtyy Tehtaankadulle Venäjän suurlähetystön läheisyyteen.

Tammerkoski ja Merikasarmi valaistaan Ukrainan väreillä 

Helsingissä Ulkoministeriön Merikasarmi valaistaan tänään sinikeltaiseksi.

– Suomi tukee vankasti Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia, itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta, Ulkoministeriö toteaa tiedotteessaan. 

Tampereen Tammerkosken valoja on muutettu sinikeltaisiksi Ukrainan lipun värien mukaisesti aiemmin tänään. 

Valaistukset on määrä pitää päällä sunnuntaihin asti.

– Tampereen kaupunki haluaa näin symbolisesti osoittaa tukeaan Ukrainalle, ystävyyskaupunkinsa Kiovan asukkaille ja kaikille sodasta kärsiville, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen sanoo tiedotteessa.

Kiova on ollut Tampereen ystävyyskaupunki vuodesta 1954 lähtien. 

Pormestari Ikonen on tänään lähettänyt kirjeen Kiovan pormestarille Vitali Klitshkolle. Kirjeessä hän ilmaisee tukensa kiovalaisille. 

Syvä huoli vallitsee

Myös Oulu ja Lahti kantavat huolta tilanteesta.

– Me, Oulun kaupunki, Tampereen kaupunki ja Lahden kaupunki yhdessä Kuntaliiton kanssa, kannamme syvää huolta ystävyyskaupunkiemme puolesta Ukrainassa. Tuomitsemme jyrkästi Venäjän perusteettomat sotatoimet Ukrainassa, Oulun, Tampereen ja Lahden kaupungit sekä Kuntaliitto kertovat yhteisessä kannanotossaan.

Tiedotteen mukaan kaupunginjohtajien ajatukset ovat ystävyyskaupunkiemme asukkaiden, Suomessa asuvien ukrainalaisten ja kaikkien sodasta kärsivien luona. 

– Pidämme yllä keskusteluyhteyden kaupunkiemme välillä myös valitsevan kriisin aikana. Annamme täyden tukemme Ukrainan kaupungeille, jotta paikallishallinto pystyy huolehtimaan kansalaisistaan ja takaamaan julkisten palveluiden toimivuuden myös kriisin keskellä.  

Ulkomaanapu kerää rahaa perheille

Kirkon Ulkomaanapu kertoo aloittaneensa hätäapukeräyksen ukrainalaisten perheiden auttamiseksi. Järjestö toimittaa hätäapua alueelle yhdessä sen eurooppalaisten kumppanijärjestöjen kanssa.

Lisäksi muun muassa Facebookissa monet sen käyttäjät ovat spontaanisti vaihtaneet profiilikuviinsa esimerkiksi Ukrainan lipun tai rauhankyyhkyn tuen osoittamiseksi Ukrainalle.

Lue myös:

    Uusimmat