Mainos

UKK-instituutti: Viivajuoksu on hyvä kunnon mittari, opettajien osaamista ja tiedonkulkua kehitettävä

8:53

Jotta Move-mittauksien turvallisuudesta on saatu mahdollisimman puolueeton kuvaus, Opetushallitus on pyytänyt testistä arviota UKK-instituutilta. UKK-instituutti on kansallinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, jonka yksi painopistealue on liikuntaturvallisuus.

Katso video: Mikä on koululaisten Move-mittaus?

UKK-instituutti oli 2010-luvun taitteessa mukana Karoliinisen instituutin vetämässä Alpha-projektissa, jossa selvitettiin eri ikäisille soveltuvat parhaat testit useiden EU-maiden tutkijaryhmien yhteistyönä, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari sanoi Opetushallituksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

– Ja siinä tutkijat yksiselitteisesti havaitsivat 20 metrin viivajuoksun kyseessä olevan ikäryhmän parhaaksi testiksi, koska se on luotettava, toistettava ja turvallinen.

Vasankarin mukaan ei ole mitään syytä, miksi Move-mittaus pitäisi kieltää terveiltä lapsilta. UKK-instituutti on selvittänyt asiaa muun muassa opettajilta, kouluterveydenhoitajilta ja lääkäreiltä.

Move-mittausten turvallisuutta alettiin selvittää, kun espoolainen oppilas oli saanut viivajuoksutestissä sairauskohtauksen ja myöhemmin kuollut sairaalassa.

Tiedon on kuljettava

Vasankari korostaa, että liikunnan turvallisen harrastamisen kannalta välttämättömän oppilaan terveystiedon on kuljettava mittausta suorittavan opettajan tietoon.

Tämä varmistetaan muun muassa siten, että opettajien osaamista mittausten turvallisessa suosittamisessa vahvistetaan ja kodin ja koulun välisen tiedonsiirron kulku varmistetaan vieläkin paremmin.

Vasankarin mukaan kouluterveystarkastuksiin tulisi sisällyttää lasten kardiologien ehdottamat kysymykset, joiden perusteella voidaan seuloa mahdolliset sydänoireet ja sukurasituksesta kärsivät oppilaat.

Hän kiinnittäisi huomiota myös terveystietoja koskeviin salaussääntöihin, joissa esimerkiksi aikuinen haluaa salata alaikäisen lapsen terveystietoja.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja