Uberin pörssidebyytti paha pettymys – markkina-arvo jäi kauas odotuksista ja pörssikurssi laski lähes 8 prosenttia ensimmäisenä päivänä

Kyytipalveluistaan tunnettu Uber listautui eilen New Yorkin pörssiin.

Uberin listautuminen jäi pahaksi pettymykseksi. Yhtiön pörssikurssi laski eilisessä kaupankäynnissä ja päätyi 7,6 prosentin laskulla 41,57 dollariin verrattuna 45 dollarin hintaan, jolla Uber ja sen vanhat omistajat listautumisannin yhteydessä osakkeitaan myivät.

Lisäksi jo listautumishinta oli jäänyt odotuksista, sillä se arvotti Uberin optiot ja osakekannustimet huomioiden 82 miljardiin dollariin. Vielä listautumisen alle Uberille odotettiin 90-100 miljardin dollarin arvoa ja villeimmissä odotuksissa esillä oli tavoitteena jopa 120 miljardia. Nyt eilisen kaupankäynnin päätteeksi Uberin markkina-arvo oli alle 77 miljardia dollaria, noin 68,5 miljardia euroa.

Uberin kilpailija Yhdysvalloissa, Lyft, listautui pörssiin aiemmin alkuvuoden aikana. Sen osakkeen kurssi on laskenut jo 29 prosenttia 72 dollarin listautumishinnastaan 51,09 dollariin eilisen kaupankäynnin päätteeksi.

Lyftin heikon kurssikehityksen ohella Uberin listautumista varjosti yleinen heikko markkinatunnelma Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan kärjistyttyä tällä viikolla.

Kokonaisuutena Uberin listautumisen ajoitus oli lähes huonoin mahdollinen.

Toistaiseksi Uber on vielä tappiollinen mutta erittäin nopeasti kasvanut yritys. Viime vuonna sen raportoitu liikevaihto kasvoi 42 prosenttia edellisvuodesta jo 11,27 miljardiin dollariin. Uberin liiketappio viime vuodelta oli 3,033 miljardia dollaria.

Uberin nettotulos viime vuodelta 997 miljoonaa dollaria voitollinen. Tämä johtui Uberin kirjaamista merkittävistä myyntivoitoista ja sijoitusten arvonnoususta liittyen sen liiketoimintojen yhdistämisiin valituissa maissa kilpailijoiden kanssa.

Jo vuonna 2016 Uber myi liiketoimintansa Kiinassa Didille, josta Uber omistaa vastineena nyt 15,4 prosenttia. Helmikuussa 2018 Uber yhdisti liiketoimintansa Venäjällä ja valituissa IVY-maissa venäläisen Yandex.Taxin kanssa. Uber omistaa Yandex.Taxista yhä 38 prosenttia. Maaliskuussa Uber myi liiketoimintansa Kaakkois-Aasiassa Grabille, josta Uber omistaa nyt 23,2 prosenttia.

Nämä omistukset muodostavat merkittävän osan koko Uberin arvosta.

Uberin liiketoiminnan keskiössä ovat kyytipalvelut, joita sen sovelluksen kautta tarjoavat itsenäiset yrittäjät. Uber kerää maksut kyydeistä asiakkailta ja tilittää ne yrittäjille oman osuutensa vähentämisen jälkeen. Osassa maita Uber-kuskit kuljettavat myös ruokaa Uber Eats -palvelussa. Uber Eats toi viime vuonna Uberin oikaistusta liikevaihdosta 7,5 prosenttia kokonaisuudesta, 757 miljoonaa dollaria.

Alla oleva kuvio selventää Uberin liiketoimintaa. Asiakkaat maksoivat palveluista viime vuonna 49,8 miljardia Uberille. Tästä 37,3 miljardia dollaria Uber maksoi kuskeille ja ravintoloille tai käytti maksujen palautuksiin ja alennuksiin. Lisäksi kuskeille kertyi vielä 1,7 miljardia muita kannustimia. Tämän jälkeen Uberin liikevaihdoksi sen ydinalustan osalta jäi 10,9 miljardia dollaria. Uber raportoi myös muutamista eristä, kuten osasta kuljettajille maksetuista kannustimista ja lopetetuista toiminnoista oikaistun nettoliikevaihdon, joka oli 10,0 miljardia dollaria viime vuonna.

Viime vuonna Uber ajautui kiristyvään kilpailuun jälleen myös Yhdysvalloissa paikallisen merkittävän kilpailijan Lyftin kanssa. Tästä syystä Uberin liiketoiminnan lähes täysin sisältävän Core Platformin osalta raportoitava kate painui jälleen syvään alamäkeen vuoden edetessä sen ensin parannuttua Uberin luovuttua toiminnoistaan edellä mainituissa järjestelyissä Aasiassa ja Venäjällä.

Aktiivisia asiakkaita Uberilla oli vuoden lopussa 91 miljoonaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja