Työpaikkojen huumetestit yleistyneet

Huumetestit ovat tulleet suomalaistyöpaikkojen arkeen. Nyt testejä tehdään enenevässä määrin myös muilla kuin vain turvallisuusaloilla. Esimerkiksi ravintola- ja hotellialalla toimiva Restel-konserni edellyttää, että sen kaikki työntekijät myöntyvät huumeitten vastaiseen ohjelmaan ja suostuvat tarvittaessa testeihin.

Jokainen Restel-konserniin tullut uusi työntekijä on joutunut tai päässyt huumetestiin tämän kuun alusta lähtien. Työnantaja haluaisi heiltä myös sitoumuksen siihen, että testi voidaan tarvittaessa uusia, jos huumeitten käyttöä on syytä epäillä. Huumeriippuvaiset ohjattaisiin sitten hoitoon ja jos se ei tepsisi, niin työsuhde purkautuisi.

Työntekijät hyväksyvät työhöntulotarkastustestauksen, mutta myöhemmät pistokokeet tuntuvat heistä mielivaltaisilta. He toteavat kirjelmässään Restelin esittämän huumeidenvastaisen ohjelman sisältävän niin tulkinnanvaraisia kohtia, etteivät voi hyväksyä sitä.

Työntekijöitten mielestä testaus loukkaa heidän yksityiselämänsä suojaa. Huumeohjelman laatija ei näe asiassa mitään ongelmia.
- Huumeitten käytössä ei ole työaika ja vapaa-aika erotettavissa, toisin sanoen kyseessä on lähtökohtaisesti riippuvuussairaus ja sen vaikutus ihmiseen, hänen käyttäytymiseensä ja suorituskykyynsä, toteaa ylilääkäri Jukka Hurme.

Näinhän asia tulkitaan muun muassa kuljetusalalla ja ydinvoimaloissa - mutta niissä testeillä pyritään ennaltaehkäisemään suuronnettomuudet. Restelin huumeohjelma kokonaisuudessaan astuu voimaan vasta, kun Sosiaali-ja terveysministeriön työryhmä on selvittänyt sen laillisuuden.
(MTV3/Anne Forssén)

Lue myös:

    Uusimmat