Työnantaja saa kysyä, onko työntekijä ottanut koronarokotteen, asiantuntija vakuuttaa ja tyrmää sitkeän väitteen – "Se on jopa suositeltavaa"

Millä perustein työnantaja saa kysyä työntekijän rokotetietoja? 2:39
Millä perustein rokotetietoja voi kysyä? Katso vastaus videolta.

Etätyösuosituksen loppu häämöttää ja monilla työpaikoilla suunnitellaan nyt turvallista paluuta lähityöhön. 

EK:n johtava asiantuntija Markku Rajamäki tyrmää mediassa esiintyneen väitteen siitä, ettei työntekijältä saisi kysyä, onko häntä rokotettu koronavirusta vastaan.

– Kyllä voi, ja se on jopa suositeltavaa. Kannattaa lähteä siitä, että avoimesti voitaisiin keskustella näistä asioista työpaikalla. Laki ei, toisin kuin joissain lähteissä on todettu, ei asetu esteeksi. Kunhan sitä tietoa ei viedä yksilötasolla työnantajan järjestelmiin, Rajamäki kommentoi MTV:n Uutisaamu-ohjelmassa.

Turvallinen paluu etätöistä puhuttaa nyt työpaikoilla paljon. EK järjestää tänään webinaarin työnantajille aiheesta, johon on ilmoittautunut satoja. 

Rajamäki kuitenkin muistuttaa, että keskustelulle rokotuksista on luotava hyvät raamit.

– On ymmärrettävää, ettei työntekijä välttämättä halua keskustella tästä isossa joukossa, vaan esimerkiksi oman esimiehensä kanssa. Se on myös vapaaehtoista, pakottaa ei voi.

Jos työpaikalla asiaa ei haluta käydä keskustelun kautta läpi, muitakin vaihtoehtoja on. Työntekijöille voidaan järjestää anonyymi kysely tai pyytää heitä ilmoittamaan rokotestatuksensa työterveyshuoltoon, josta tieto voidaan toimittaa tilastona työnantajalle. 

– Täytyy huolehtia siitä, että se [kysely] on myös anonyymi. Työntekijämäärän on oltava riittävän iso, Rajamäki sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat