Työministeri Timo Harakka uskoo hallituksen lisäpanostusten synnyttävän 60 000 uutta työpaikkaa – uusia työllisyyskeinoja valmistellaan jo syyskuun budjettiriiheen

11:06
Katso videolta koko Timo Harakan haastattelu MTV:n Uutisextra-ohjelmassa

Työministeri Timo Harakka uskoo hallituksen lisäpanostusten sekä yrityksille maksettavaan palkkatukeen että yksilölliseen työnohjaukseen synnyttävän paljon uusia työpaikkoja. Harakan mukaan joitakin uusia työllisyyskeinoja ehditään valmistella jo syyskuun budjettiriiheen, vaikka hän myöntää, että aikataulu on kovin haasteellinen.

Työministeri Timo Harakka, sd., sanoo MTV:n Uutisextra-ohjelmassa, että hän uskoo hallituksen onnistuvan 60 000 uuden työpaikan luomisessa tällä vaalikaudella, vaikka talouskasvu näyttää hiipuvan odotettua enemmän.

Syyskuun budjettiriiheen kohdistuu nyt kovat odotukset, mitä tulee konkreettisiin työllisyystoimiin.

– Totta on se, että kovin lyhyt aika on nyt enää siihen varsinaiseen budjettiriiheen, joka on ensi kuun puolessavälissä. Varmaan on realistista, että toimia valmistuu ensi kevääksi kehysriiheen ja sitten seuraavaan budjettiriiheen.

– Mutta uskon, että tämänkin vuoden budjettiriiheen saadaan jotain käsittelyyn niistä työryhmistä, Harakka toteaa.

Naapurimaissa päästy korkeampaan työllisyyteen

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä luvattiin sekä lisärahaa että työnohjausta yrityksille maksettavaa palkkatukea varten.

Harakka uskoo, että uudistunut palkkatukijärjestelmä voi luoda paljon uusia työpaikkoja. Tähän asti palkkatuki ei ole juurikaan vaikuttanut työllisyyteen, ja sitä on jopa haettu koko ajan vähemmän.

– Tärkeintä on uusia tämä systeemi niin, että se on paljon yksinkertaisempi, helpommin haettavissa ja entistä houkuttelevampi.

Uskotteko että löytyy kiinnostusta yrityksiltä, kun tähän asti sitä ei ole ollut?

– Kyllä, aika vakuuttunut olen, koska meillähän on naapurimaissa hyviä ja tavallaan myös masentavia esimerkkejä siitä. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa on päästy jo paljon korkeampaan työllisyyteen kuin Suomessa ja Ruotsissa tärkein työkalu on juuri palkkatuki, Harakka kertoo.

Hallitus aikoo purkaa aktiivimallin leikkurit

Hallitusohjelmassa lukee ”puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

Hallitus on kuitenkin jo ilmoittanut poistavansa leikkurin, vaikka selvitys sen vaikutuksista ei ole vielä valmistunut eikä hallitus ole vielä päättänyt vastaavista toimenpiteistä.

– Jos ilmenee, että aktiivimallin leikkurilla on ollut positiivisia työllisyysvaikutuksia, niin ne etsitään toisaalta. Sehän ei sinänsä ole mitään ylivoimaista, koska joka tapauksessa tässä pannaan liikkeelle toimia, jotka tähtäävät siihen, että positiivisia työllisyysvaikutuksia tulee ja nopeasti, Harakka painottaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja