Tuula luuli valmistavansa ruokaa mukulaselleristä, kasvi olikin myrkkykeiso – äiti ja tytär joutuivat päiviksi sairaalaan

Alavutelainen Tuula Isomaa teki toissa sunnuntaina kasvispaistosta. Osa paistoksen aineksista oli peräisin kaupasta ja osa omasta pihasta. Petollinen ainesosa vei kuitenkin vei 66-vuotiaan naisen ja tämän tyttären useaksi yöksi sairaalaan.

Kasvisruoista pitävä Tuula Isomaa hankki kasvispaistokseensa aineksia myös omalta tontiltaan. Usein mukulaselleristä ruokaa valmistava Isomaa arveli, että sitä kasvaa myös hänen omalla pihallaan.

– Meillä on iso komposti ja siinä vieressä on edellisen kesän kompostimultaa. Olen koko kesän katsellut, että siinä kasvaa iso kasvi. Luulin ihan, että se on mukulaselleri. Olen vienyt mukulasellerin kuoria paljon kompostiin, ja ajattelin, että siitä se on lähtenyt kasvamaan, Isomaa sanoo.

Isomaa kaivoi kasvin juuren esiin ja oli asiasta vakuuttunut.

– Minulla oli myös kaupasta ostettua aitoa mukulaselleriä. Vertailin niitä ja ne ruskettuivatkin kuoriessa aivan samalla tavalla. Ne olivat saman värisiä ja näköisiä, Isomaa kertoo.

Isomaa on käyttänyt mukulaselleriä paljon kasvisruoissa. Hän valmisti mukulaselleriksi luulemastaan juuresta kasvispaistosta yhdessä bataatin ja muutaman muun kasviksen kanssa.

– Siihen tulee myös vuohenjuustoa, kermaa ja mausteita.

Mauton myrkky iski

Isomaan mukulaselleriksi luulema kasvi osoittautui kuitenkin nopeasti aivan muuksi. Kyseessä oli yksi maamme myrkyllisimmistä kasveista, myrkkykeiso.

Myrkkykeison myrkyllisin osa on juurakko, joka voi tappaa jopa ihmisen. Kasvin tiedetään tappaneen sitä syönyttä karjaa. Myrkkykeison myrkyllinen aine on kikutoksiini, johon ei tunneta varsinaista vasta-ainetta.

Kasvispaistosta söi Isomaan lisäksi hänen vanhempi tyttärensä. Paikalla olivat myös Isomaan mies ja heidän nuorempi tyttärensä, mutta nämä eivät syöneet paistosta.

– Se oli pelastus, että saimme apua, Isomaa sanoo.

Isomaa ja tytär eivät huomanneet ruoan maussa mitään erikoista. Myrkkykeiso on varsin miedon makuinen kasvi eikä sen myrkky maistu itsessään miltään.

– Maustan myös ruokani aika voimakkaasti, Isomaa sanoo.

Huono olo tuli hieman myöhemmin

Myrkytysoireet ilmaantuivat noin tunti ruokailun jälkeen.

– Se oli ihan uskomaton olo. Ensin tuli kova hiki. Sitten alkoivat kädet täristä ja muuten huono olo.

Isomaa sanoo, että he arvasivat heti oireiden johtuvan ruuasta, sillä vanhemmalla tyttärellä oli aivan samoja oireita kuin hänellä.

Isomaa voi oireiden ilmaannuttua aluksi paremmin kuin paistosta syönyt tytär. Ambulanssin hälytti nuorempi tytär, joka ei syönyt myrkkykeisoa.

– Ajattelin alkuun, että tytär lähtee sillä ambulanssilla. Olin siinä vaiheessa paremmassa kunnossa. Menin portaille katsomaan, että mitä tyttärelle sanotaan. Sitten minulta meni taju kankaalle. Ambulanssimatkasta minulla ei ole mitään tietoa, Isomaa kertoo.

Isomaa vietiin ensimmäisellä ambulanssikyydillä ja tyttärelle hälytettiin heti toinen ambulanssi.

Molemmat vietiin Seinäjoen keskussairaalaan, jossa heitä hoidettiin lääkehiilellä. Tytärtä hoidettiin kaksi yötä, Isomaa joutui verenpaineen kohoamisen takia olemaan yhden yön pidempään hoidossa.

Muistuttaa vähän koiranputkea, kasvaa vesistöjen lähellä

Myrkkykeiso on eräs Suomen myrkyllisimmistä kasveista. Se voi pahimmillaan olla tappava. Sen tiedetään tappaneen ainakin kasvia laidunmailtaan syönyttä karjaa.

Myrkkykeiso muistuttaa kukinnoiltaan koiranputkea, mutta kasvin varsi on paksumpi ja lehdet koiranputkea suipommat.

Myrkkykeiso kasvaa usein vesistöjen vieressä tai jopa vedessä. Isomaata hämäsi juuri tämä seikka, sillä hänen löytämänsä myrkkykeiso ei kasvanut veden äärellä. Syynä tähän oli ilmeisesti rannasta kompostiin kannetut kompostijätteet, joiden mukana myrkkykeiso on päässyt leviämään kuivalle maalle asti.

Erä-lehden toissa vuonna haastatteleman asiantuntijan mukaan myrkkykeiso on yksi maamme kymmenestä myrkyllisimmästä kasvista. Muita verenkierron välityksellä koko elimistöön vaikuttavia myrkytysoireita aiheuttavia kasveja ovat myrkkykatko, hullukaali, hulluruoho, oleanteri, risiini, sormustinkukka, syysmyrkkylilja ja ukonhatut.

Nyt Isomaa ja hänen tyttärensä voivat jo hyvin ja olo on normaali. Heille ei jäänyt myrkytyksestä pysyviä vammoja.

Isomaa muistuttaa, että ihmiset tarkastaisivat huolella, mitä keräävät syötäväksi ulkoa.

– Tulin julkisuuteen sen vuoksi, että voisin antaa varoittavan esimerkin, ettei kukaan tekisi tätä samaa.

Isomaa sanoo, että ei tuntenut myrkkykeisoa ennen tätä onnettomuutta.

– Kasvi oli minulle ihan uusi tuttavuus.

Isomaa vakuuttaa, että hän tekee jatkossakin ruokaa kasviksista, mutta aikoo olla varovaisempi.

– En kyllä arvaamalla ota enää mitään, Isomaa nauraa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja