Tutkimus: Yhdysvallat valehteli jatkuvasti Irakin aseista

Prersidentti Bush ja ulkoministeri Powell olivat selvityksen perusteella virheellisten lausuntojen ykkösesittäjiä.

Irakin sodan alla ei Yhdysvaltain johtajien suusta kuultu montakaan toden sanaa, väittää tuore amerikkalaisselvitys. Sen mukaan johto antoi parissa vuodessa liki tuhat valheellista lausuntoa niin Irakin joukkotuhoaseista kuin al-Qaida-yhteyksistäkin.

- Presidentti George W. Bush ja seitsemän hänen hallintonsa johtavaa virkamiestä levittivät säännönmukaisesti virheellistä tietoa yli kahden vuoden ajan, alkaen 11. syyskuuta 2001, sanoi Bill Buzenberg, Center for Public Integrity -tutkimuslaitoksen johtaja.

Laitoksen tekemä selvitys asettaa kyseenalaiseksi Bushin hallinnon edustajien väitteet siitä, että he olivat vain huonojen tiedustelutietojen uhreja. Virheellisiä lausuntoja kun annettiin peräti 935 kappaletta kaikkiaan 532 yhteydessä.

- Valehtelu lisääntyi dramaattisesti elokuussa 2002, juuri ennen kuin kongressi alkoi harkita sodanjulistusta, ja vuoden 2003 alussa, kun ulkoministeri Colin Powell piti ikimuistettavan Irak-esityksensä turvallisuusneuvostossa, Buzenberg jatkoi.

Bush ja Powell olivat selvityksen perusteella virheellisten lausuntojen ykkösesittäjiä. Heidän kannoillaan tulivat varapresidentti Dick Cheney, neuvonantaja Condoleezza Rice, puolustusministeri Donald Rumsfeld, apulaispuolustusministeri Paul Wolfowitz sekä tiedottajat Ari Fleischer ja Scott McClellan.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat