Tutkimus: Vanhuksen olotila arkitoimien jälkeen kertoo kuolemanvaarasta lähivuosina

Kevyiden arkitoimien jälkeen itsensä uupuneiksi kokevat seitsemänkymppiset saattavat olla suurentuneessa vaarassa menehtyä seuraavien kolmen vuoden aikana. Tuoreen tutkimuksen havainto on mielenkiintoinen, sillä se osoittaa potilaan oman arvion kuvaavan hyvin heidän ennustettaan.

Tutkimukseen osallistui 2 900 keskimäärin 73-vuotiasta, joita seurattiin keskimäärin kolmen vuoden ajan.

Riski menehtyä seurannan aikana oli selvästi suurempi potilailla, jotka oman arvionsa mukaan uupuivat helposti kevyiden fyysisten toimien, kuten lyhyen kävelyn, puutarhanhoidon tai kevyiden kotiaskareiden jälkeen.

Kun huonokuntoisimpia verrattiin vähiten uupuviin, huonokuntoisten riski menehtyä seuraavien kolmen vuoden aikana oli kaksinkertainen. Yhteys havaittiin yli 70-vuotiailla. Seurannan aikana 230 osallistujaa menehtyi.

Tulokset vahvistavat näyttöä liikunnan ja fyysisesti aktiivisen elämäntavan hyödyistä iäkkäille. Fyysisen kunnon ylläpitäminen ja liikunnan lisääminen voisi pidentää monien yli 70-vuotiaiden elinikää.

Tutkimus julkaistiin The Journals of Gerontology: Series A -lehdessä.

Alla olevalla videolla kerrotaan 65-vuotiaasta Markista, joka on treenannut jo 10 000 päivää putkeen.

Mark, 65, on treenannut jo 10 000 päivää putkeen 2:12
Katso video: Mark, 65, on treenannut 10 000 päivää putkeen.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat