Tutkimus: Tomaateista paljastui yllättävä sivuvaikutus

Tuoreen tutkimuksen mukaan tomaateista saattaa olla apua rintasyövän ehkäisyssä.

Amerikkalaistutkijoiden mukaan lasillinen tomaattimehua päivässä saattaa auttaa ehkäisemään rintasyöpää.

Tutkimukseen osallistuneiden ja tomaattia ruokavalioonsa lisänneiden naisten elimistö tuotti enemmän hormonia, jonka uskotaan suojaavan rintasyövältä.

– Hyödyt, jotka saa syömällä runsaasti tomaatteja ja tomaattipohjaisia ruokia, vaikka lyhyenkin aikaa, olivat selvästi havaittavissa tuloksissa, tutkijat kertovat.

Tutkijoiden mukaan tarvittava tomaattimäärä on jokaisen helppo nauttia. Jo lasillinen tomaattimehua päivässä sisältää tarvittavan määrän kasvikemikaali lykopeenia, jonka uskotaan olevan vaikutusten takana.

Lykopeeni antaa tomaateille niiden punaisen värin ja sen uskottiin jo ennestään auttavan eturauhassyövän ehkäisyssä.

Jos tomaattimehu ei maistu, voi päivän aikana kokeilla myös kulhollista tomaattikeittoa, tomaattikastiketta pastan kanssa sekä lorausta ketsuppia. Tomaatit ovatkin lykopeenin paras lähde, mutta yhdistettä löytyy pienessä määrin myös esimerkiksi vesimeloneista, aprikooseista, papaijoista sekä greipistä.

Ylipainoisilla suurempi riski sairastua

Newjerseyläisen Rutgersin yliopiston tutkijat mittasivat 70 naisen hormonitasoja ennen ja jälkeen sen, kun he lisäsivät tomaattien määrää ruokavaliossaan 10 viikoksi. Kaikki naiset olivat yli 55-vuotiaita. He olivat myös joko itse ylipainoisia tai jollain heidän lähisukulaisellaan oli rintasyöpä. Näin ollen heillä oli suuri riski sairastua itsekin.

Tomaattimehulasillisen sisältämä lykopeenimäärä nosti adiponektiinihormonin määrää yhdeksällä prosentilla, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehti kertoo.

Adiponektiinin tiedetään säätelevän rasvatasoja, kun taas ylipainon tiedetään kasvattavan riskiä sairastua rintasyöpään.Tutkimuksessa hormonitasot nousivat eniten hoikemmilla naisilla. Tutkija Adana Llanosin mukaan tulokset osoittavatkin selkeästi myös ylipainon ehkäisyn merkityksen.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu lykopeenin taistelevan rintasyöpää vastaan myös estämällä syöpäsolujen kasvun ja leviämisen.

Brittiasiantuntijat eivät kuitenkaan kannusta tomaattiostoksille. Syöpäasiantuntija Yinka Ebon mukaan rintasyöpää voi ehkäistä pitämällä painon terveellisissä lukemissa, nauttimalla vain vähän alkoholia ja liikkumalla. Ebon mukaan mikään tietty ruoka tuskin voi yksinään ehkäistä syöpää.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat