D-vitamiinin hyödyt vahvistuvat: Voi säästää ikäihmisen sairaalareissulta

Oikeaoppinen kaatuminen estää päävammojen riskiä onnettomuustilanteessa – Uutisaamu kertasi kaatumisen ABC:n 5:27
Oikeaoppinen kaatuminen pienentää päävammojen riskiä – katso videolta, miten kaadutaan oikein!

Runsaasti D-vitamiinia saavat iäkkäät naiset säästyvät sairaalahoitoa vaativilta kaatumisilta muita todennäköisemmin. Tuoreen tutkimuksen havainto vahvistaa näyttöä D-vitamiinin terveyshyödyistä. Tutkimukseen osallistui 1 400 kotonaan asuvaa yli 70-vuotiasta australialaisnaista.

Sairaalahoitoa vaativat kaatumiset olivat noin neljänneksen harvinaisempia naisilla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli yli 75 nmol/l (nanomoolia per litra) kuin naisilla, joiden pitoisuudet olivat alle 50 nmol/l, tulokset osoittivat. Seerumin 1,25(OH)2-D-vitamiinin pitoisuuden tavoitteena pidetään yli 50 nmol/l:n pitoisuuksia.

Paljon D-vitamiinia saavat olivat myös fyysisesti paremmassa kunnossa, mutta analyysin perusteella tämä ei yksistään selittänyt tuloksia.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia talvella

D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa luiden haurastumista.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät ovat monille tarpeen. D-vitamiinin suositeltava kokonaissaanti Suomessa on yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ja muilla 10 mikrogrammaa. Etenkin talvisin saatetaan kuitenkin tarvita suurempia annoksia.

D-vitamiinin pitoisuus on riittämätön noin kolmanneksella suomalaismiehistä ja viidenneksellä naisista.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
Mitkä ovat turhimmat ravintolisät ja mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata? Katso ravitsemusterapeutti Leena Putkosen vastaus.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat