Tutkimus: Tämä kuppimäärä kahvia tai teetä voi suojata aivojasi – muista kohtuus!

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tunnetko lukuisille eri pitkäaikassairauksille altistavat tekijät? Katso videolta, moniko osuu kohdallesi.

Muutama kuppi kahvia tai teetä päivässä on yhteydessä pienentyneeseen aivoinfarktin ja dementian riskiin, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Löydöksistä uutisoivat muun muassa CNN sekä The Guardian.

Kiinalaistutkimuksessa tarkasteltiin yli 360 000:aa keski-iän ylittänyttä henkilöä, jotka ottivat osaa Britannian biopankkitutkimukseen vuosina 2006–2010. Tutkimuksen alussa osallistujat raportoivat kahvin ja teen kulutuksestaan.

Vuonna 2020 päättyneen seurannan aikana osallistujista reilut 5000 sairastui dementiaan ja yli 10 000 aivoinfarktiin. Pienin riski sairastua oli henkilöillä, jotka joivat päivittäin 2–3 kuppia kahvia, 3–5 kuppia teetä tai 4–6 kuppia molempia yhteensä.

– Kahvin ja teen kohtuullinen nauttiminen yhdessä tai erikseen on yhteydessä pienentyneeseen aivoinfarktin ja dementian riskiin, tutkijat summaavat tiedotteessaan.

Löydökset ilmestyivät lääketieteellisessä PLOS Medicine -lehdessä.

Kohtuullinen kahvin ja teen juonti on hyväksi terveydelle

Tutkimuksessa on puutteensa. Ensinnäkin tiedot osallistujien juomatottumuksista perustuvat itsearviointeihin. Lisäksi biopankkitutkimukseen osallistuneet henkilöt ovat melko terveitä, eivätkä he sen vuoksi edusta välttämättä muuta väestöä. Löydökset eivät myöskään osoita syy-seuraussuhdetta vaan ainoastaan yhteyden juomien ja pienentyneen sairastumisriskin välillä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen tutkimus, jossa kahvin ja teen juomisen on havaittu edistävän sydän- ja aivoterveyttä.

Kohtuullisesti eli 3–4 kupillista päivässä kahvia juovilla esiintyy vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia kuin kahvia juomattomilla. Kahvinjuojilla on myös vähemmän tyypin 2 diabetesta, joka lisää sydänsairauksien riskiä. Kahvin juomisen on havaittu olevan yhteydessä myös pienentyneeseen muistisairauksien riskiin.

Parin teekupillisen juominen päivittäin on tutkimuksissa yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin, aivoinfarkteihin ja tyypin 2 diabetekseen.

Korkea verenpaine ja diabetes ovat yksiä merkittävimmistä muistisairauksien riskitekijöistä.

Kahvin ja teen juonnin terveysriskit

Tulikuumina juomia ei kuitenkaan kannata nauttia, sillä silloin ne voivat lisätä ruokatorven syöpään sairastumisen riskiä.

Kahvin ja teen juonnissa, kuten niin monessa muussakin asiassa, kannattaa myös muistaa kohtuus. Yli kuusi kahvikupillista päivässä juovilla on havaittu olevan kohonnut riski dementian puhkeamiseen. Mikäli kahvia juo seitsemän kuppia tai enemmän päivässä, kasvaa myös aivoinfarktiin sairastumisen todennäköisyys.

Runsas kofeiinin kulutus on myös yhdistetty kohonneeseen glaukooman riskiin perinnöllisesti alttiilla henkilöillä.

Näin teet hyvää kahvia 2:24
Katso videolta, miten onnistut satavarmasti keittämään hyvää kahvia!

Lue myös:

    Uusimmat