Onko suvussasi tätä salakavalaa tautia? Varo juomasta liikaa kahvia – kolminkertaistaa riskin

10 faktaa väreistä 1:19
Tiesitkö, että kaikkien ihmisten silmät ovat oikeasti ruskeat? Videolla kerrotaan 10 asiaa, joita et tiennyt väreistä.

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat jälleen yhteyden runsaan kofeiinin saannin ja suurentuneen glaukoomariskin välillä sairaudelle perinnöllisesti alttiilla ihmisillä. Glaukooma eli silmänpainetauti vaurioittaa näköhermoa ja voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen, jopa sokeutumiseen.

Jos suvussa esiintyy glaukoomaa, kannattaa kahvin käyttöä hillitä alle kolmeen kupilliseen päivässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan suuri määrä kofeiinia päivittäin voi kasvattaa glaukoomariskin yli kolminkertaiseksi taudille perinnöllisesti alttiilla ihmisillä.

Kaiken kaikkiaan runsas kofeiinin saanti ei ollut yhteydessä kohonneeseen silmänpaineeseen tai glaukoomaan, jos sille ei ollut perinnöllistä alttiutta.

Mount Sinain opetussairaalassa sijaitsevan Icahnin lääketieteellisen korkeakoulun johtama kansainvälinen tutkimus perustuu Ison-Britannian biopankista saatuihin tietoihin yli 120 000 aikuisen kofeiinin saannista, näöstä sekä glaukoomariskistä. Kolme vuotta tietojen antamisen jälkeen osallistujat kävivät silmätutkimuksessa.

Tutkimus ilmestyy tieteellisen Ophthalmology-julkaisun kesäkuun painoksessa.

Kofeiini ja muut glaukooman riskitekijät

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset tuotteet nostavat silmänpainetta muutaman tunnin ajaksi. Kohonnut silmän sisäinen paine on usein syy glaukoomaan, sillä paine voi vaurioittaa silmän rakenteita ja näköhermoja. Yhdysvaltalaistutkijat ovatkin yhdistäneet kahvin glaukoomaan jo aiemmin.

Vuonna 2012 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että enemmän kuin kolme kuppia kahvia päivässä on yhteydessä kohonneeseen glaukoomariskiin verrattuna minimaaliseen kahvin juontiin. Yhteys oli vahva etenkin taudille perinnöllisesti alttiilla henkilöillä.

Kaikilla glaukoomapotilailla silmänpaine ei ole kohonnut, mutta heillä silmän paineherkkyys saattaa olla suurempi.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Sukurasitteen ja mahdollisesti runsaan kofeiinin saannin lisäksi muita glaukooman riskitekijöitä ovat likinäköisyys sekä eksfoliaatio-oireyhtymä, jossa silmän etuosiin kertyy hilsettä. Diabeteksen ja kohonneen verenpaineen merkitys sairastumiseen on tutkimusten alla, kertoo Terveyskirjasto.

Myös sydänsairaudet sekä verenpainetauti voivat lisätä glaukoomaan sairastumisen todennäköisyyttä, kertoo yhdysvaltalainen Mayo-klinikka.

Salakavala glaukooma voi sokeuttaa

Glaukooma on hitaasti etenevä sairaus, joka vaurioittaa näköhermoa ja voi hoitamattomana johtaa merkittävään näön heikkenemiseen ja jopa sokeutumiseen. Suomessa glaukooma todetaan vuosittain noin 2500 ihmisellä.

Merkittävä osa glaukoomaa potevista ei tiedä sairaudestaan. Glaukooma on usein alkuvaiheessaan salakavalasti oireeton eikä sitä todeta riittävän ajoissa.

Edetessään tauti voi aiheuttaa toisessa tai molemmissa silmissä tunnetta, ettei näe tarkasti. Pelkästään toisessa silmässä olevaa näkökenttäpuutosta on vaikea havaita, sillä terve silmä paikkaa heikompaa.

Riski sairastua glaukoomaan kasvaa iän mukana. Silmälääkärin tarkastuksessa olisi hyvä käydä säännöllisesti neljänkympin rajapyykin ylitettyään, jotta glaukooma todettaisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentavilla lääkkeillä sekä lisähoitona lasertoimenpiteillä.

Katso alla olevalta videolta värisokean naisen koskettava reaktio, kun hän näkee ympäristön värit kirkkaina erityisten silmälasien ansiosta.

Lue myös:

    Uusimmat