8:20

Ethän juo teetäsi liian kuumana? Voi kasvattaa syöpäriskiä jopa 90 prosentilla!

Videolla suomalaisasiantuntija ottaa kantaa yleisimpiin ruokamyytteihin.

Lukuisat ihmiset ympäri maailmaa aloittavat aamunsa tai päättävät päivänsä kupillisella kuumaa teetä. Vaikka tee itsessään on terveellistä juotavaa, tämä tapa ei ole täysin harmiton. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuuman teen siemailu voi lisätä riskiä sairastua ruokatorven syöpään, uutisoi CNN.

Tutkimuksessa yli 7 desilitraa yli 60-asteista teetä nauttivilla todettiin olevan 90 prosenttia korkeampi riski sairastua ruokatorvensyöpään kuin niillä henkilöillä, jotka nauttivat teetä määrällisesti vähemmän ja jotka joivat juomansa haaleampana. Kansainvälisen syöpätutkimuskeskuksen mukaan ruokatorven syöpä on maailman kahdeksaksi yleisin syöpä, ja siihen sairastuu vuosittain noin 400 000 ihmistä.

Tutkimuksessa seurattiin yli 50 000 tuhatta Iranissa asuvaa henkilöä.  

– Monet nauttivat teetä, kahvia ja muita kuumia juomia. Raporttimme mukaan todella kuuman teen juominen voi kasvattaa ruokatorven syövän riskiä, ja tästä syystä kuumien juomien tulisi antaa viiletä ennen juomista, tutkimuksen johtaja Farhad Islami toteaa.

Tutkimuksessa lämpötilalle saatiin tarkka riskiraja

Jo aiemmat tutkimukset ovat löytäneet yhteyksiä kuumien juomien ja syövän välillä, mutta tässä keskiviikkona julkaistussa tutkimuksessa lämpötilalle saatiin ensimmäistä kertaa selville tarkka riskiraja.

Vaikka kuuman teen ja syövän välinen yhteys on selkeä, tutkijat haluavat selvittää, miksi juuri kyseinen juoma lisää sairastumisriskiä.

Farmakoepidemiologian professori Stephen Evansin mukaan syy teen ja syövän väliseen yhteyteen saattaa löytyä sitä, että tee nautitaan usein muita juomia kuumempana. Professorin mukaan tee nautitaan tyypillisesti todella kuumana esimerkiksi Venäjällä, Turkissa, Iranissa ja Etelä-Amerikassa.

Lähde: CNN, Cancer Today

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja