Mainos

Tutkimus: Sikarit tupakkaa vakavampi terveysriski

Sikareiden polttaminen kaksinkertaistaa riskin kuolla syöpään ja tiettyihin sydän- ja verisuonisairauksiin, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Tutkimus esiteltiin eilen New Mexicossa pidetyssä sydän- ja verisuonitautien konferenssissa. Tutkimuksessa seurattiin 225:tä 30-89-vuotiasta miestä, jotka olivat yli 16 vuoden ajan polttaneet kaksi sikaria päivässä. Kun miehiä verrattiin tupakoimattomaan ryhmään, havaittiin että sikarinpolttelijat kuolivat kaksi kertaa useammin syöpään ja sydänsairauksiin kuin tupakoimattomat. Tutkimus kumoaa yleisen uskomuksen, jonka mukaan sikarit olisivat terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin savukkeet. Tutkija Carlos Iribarrenin mukaan asia onkin juuri päinvastoin: sikarinpolttajien kuolleisuus on 25 prosenttia korkeampi kuin savukkeiden polttajilla.

Savukkeisiin verrattuna sikareissa on enemmän nikotiinia, tervaa ja hiilimonoksidia. Savukkeita polttava voi välttää nikotiinia, jos hän ei vedä savua henkeen, mutta sikarin polttajalla nikotiini imeytyy sylkirauhasten kautta. Iribanin mukaan sikari on siis haitallinen, vaikka sitä ei vetäisikään henkeen. Tupakoitsijoihin verrattuna sikarinpolttajat sairastuvat useammin suu-, kurkku- ja keuhkosyöpään. Heillä on myös enemmän verenpainetaudista johtuvia sydänsairauksia.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.