Saako "tupakkatauolle" mennä, jos ei polta? Tupakoitsijat taukoilevat vuodessa jopa viikon verran muita enemmän

Sauhuttelijat saavat pitää työpaikalla huomattavasti enemmän taukoja kuin muut, kertoo kysely. Savuton Syd kertoo lähteneensä tupakkatauolle, vaikkei polta.

Tupakointi kirjaimellisesti haisee. Se on kallista ja epäterveellistä. Brittikyselyssä tupruttelusta kuitenkin löytyi yksi etu, joka tosin herättänee närää työpaikoilla: tupakkavapaita nikotiinituotteita myyvän Haypp UK:n kyselyssä selvisi, että tupakoitsijoilla on huomattavasti enemmän taukoja töistään. 

Pitävät jopa 20 minuuttia "lisätaukoa"

Suomalaisista 20–64-vuotiaista päivittäin tupakoi noin 11 prosenttia, kertoo kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija Suomen ASH. Tupakkatilastosta 2021 kuitenkin selviää, että vaikka tupakointi on Suomessa vähentynyt vuosien varrella, nuuskan käyttö on lisääntynyt. 

Isossa-Britanniassa yritykset voivat päättää, paljonko tupakkataukoja työntekijä saa pitää. Kysely kuitenkin paljasti, että 52 prosenttia tavallisen tai sähkötupakan käyttäjistä pitää säännöllisiä savuttelutaukoja töissään. 

Osa viettää tupakkapaikalla jopa 20 minuuttia joka päivä, vaikka tavanomaisimmat tauot veivät kymmenisen minuuttia. Tupakoitsijat siis saavat jopa 39 tuntia vapaata pelkästään poistumalla pihalle polttelemaan. 

Jos ajan muuttaa työajaksi, se vastaa viikkoa.

– On kiinnostavaa nähdä, että suuri osa brittitupakoijista saa edelleen lisää vapaa-aikaa nauttiakseen tupakasta, ja osa tuhlaa jopa 20 minuuttia päivässä, Hayppin edustaja Markus Lindblad kommentoi Huffington Postin mukaan.

Saako "tupakkatauolle" mennä, jos ei polta?

Ymmärrettävästi tilanne saattaa kismittää. Käyttäjänimellä @poorandhungry TikTokissa videoita tekevä Syd yritti ohittaa ongelman nerokkaalla kikalla, mutta paljasti TikTokissa joutuneensa vain ongelmiin. Hän kertoo saaneensa eräällä työpaikallaan kirpeää palautetta harjoitteluaikanaan, koska meni tupakkatauolle, vaikkei polta.

Sydin työtoverilla oli lupa tupakkataukoon, joten tämän lähtiessä ulos Syd seurasi häntä. Työtoverin savutellessa Syd selasi puhelintaan, kunnes oli aika palata sisään. Tästä kuitenkin seurasi ongelmia.

– Eli pidin tasan saman verran taukoa kuin tupakoitsija, mutta en olisi saanut pitää taukoa? hän ihmetteli videollaan

TikTokissa Syd sai tukea idealleen.

– Aika villiä joutua rangaistuksi sen takia, että ei ole koukussa johonkin, kommenteissa ihmetellään.

– Minutkin kutsuttiin kurinpalautukseen, koska tein näin. En edelleenkään voi käsittää sitä, toinen kommentoija sanoo.

Osa yrityksistä on tosin alkanut kompensoida tupakkataukoja. Esimerkiksi eräs brittifirma antaa tupakoimattomille työntekijöille ylimääräisen lomapäivän. Japanilainen markkinointiyritys Piala nousi otsikoihin jo 2017 ilmoitettuaan, että antaa tupakoimattomille työntekijöilleen kuusi ylimääräistä lomapäivää joka vuosi.

CNBC:n mukaan "lomakannustin" myös toimi, sillä yhtiön 42 tupakoivasta työntekijästä neljä oli päätynyt lopettamaan sauhuttelun.

Katso myös: Kirsi lopetti tupakoinnin jo 15 vuotta sitten – näin se onnistui

Näillä keinoilla tupakasta voi oikeasti päästä irti! 8:12
Näillä keinoilla sauhuttelusta voi oikeasti päästä irti!

Lue myös:

    Uusimmat