Jyystätkö nikotiinipurkkaa? Tutkimus: Tämä voi olla tehokkaampi tapa lopettaa tupakointi

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
Suurin osa keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista. Videolla kerrotaan, miten usein liian myöhään löytyvä sairaus oireilee.

Tuore brittitutkimus esittää, että sähkötupakka on nikotiinikorvaustuotteita tehokkaampi vaihtoehto, kun tavoitteena on vähentää tai lopettaa perinteisten savukkeiden polttaminen. Sähkötupakointikaan ei silti ole riskitöntä.

Tupakointi aiheuttaa ja pahentaa monia eri sairauksia. Vuosittain arviolta lähes 5000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. 

Tupakoinnin lopettaminen edistää terveyttä, mutta siinä onnistuminen ei ole aina helppoa. Savukkeiden sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja tupakoinnista muodostunutta tapaa on hankala kitkeä. Monilla lopullinen tumppaaminen vaatiikin useamman yrityksen.

Vieroitusoireiden lievittämiseen käytetyistä nikotiinikorvaustuotteista, kuten purukumeista ja laastareista, on apua osalle tupakoitsijoista. Queen Maryn yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tehokkaampi keino vähentää tupakointia ja lopettaa kokonaan on vieroittautua perinteisistä savukkeista sähkötupakan avulla.

Sähkötupakka osoittautui korvaushoitoa tehokkaammaksi

Tutkimukseen osallistui 135 tupakoitsijaa, jotka eivät olleet onnistuneet tumppaamaan lopullisesti tavanomaisin menetelmin. Puolet osallistujista sai nikotiinikorvaushoitoa valitsemallaan tuotteella ja puolet alkoi käyttää sähkötupakkaa. He eivät juuri saaneet henkistä tukea lopettamiseen.

Puolen vuoden jälkeen sähkötupakkaan siirtyneistä osallistujista 27 prosenttia oli vähentänyt tupakointiaan ainakin puolella. Nikotiinikorvaushoitoa saaneista vain 6 prosenttia kykeni samaan. 

Sähkötupakkaan siirtyneistä osallistujista 19 prosenttia onnistui lopettamaan tupakoinnin kokonaan, kun nikotiinikorvaustuotteita käyttäneistä ainoastaan 3 prosenttia pystyi tumppaamaan täysin.

Tulokset ilmestyivät Addiction-tiedelehdessä.

Sähkötupakointi on haitallista keuhkoille

Tutkijat kuitenkin muistuttavat tiedotteessaan, ettei sähkötupakointi ole riskitöntä. Vaikka sähkötupakka ei sisällä tupakkaa eikä sen haitallisia palamistuotteita, on sähkötupakointikin haitallista keuhkoille. 

Sähkösavukkeiden käyttö alentaa keuhkojen toimintaa ja voi aiheuttaa verenkierto- ja hengityselinten sairauksia, Terveyskirjasto kertoo. On epäilty, että suurin osa haitoista johtuu sähkötupakkaan laitettavien nesteiden haju- ja makuaineista.

Lisäksi on hyvä huomata, että sen enempää sähkötupakka kuin nikotiinikorvaustuotteetkaan eivät poista nikotiiniriippuvuutta. Aiemmissa tutkimuksissa sähkösavukkeiden käyttöä ei ole havaittu tehokkaaksi keinoksi tupakoinnin lopettamiseen ja nikotiinivieroitukseen.

Nikotiini supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä, lisää haitallisen kolesterolin määrää sekä heikentää verensokeria laskevan insuliinin vaikutusta. Nikotiini heikentää syöpälääkkeiden tehoa ja se on myös liitetty itsenäisenä tekijänä syövän syntyyn.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10

Lue myös:

    Uusimmat