Amerikkalaisjärjestöltä varoitus sähkötupakasta – "Käyttäjä ei todennäköisesti tunne tai ymmärrä"

Vauhdilla yleistynyt sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet 2:53
KATSO MYÖS: Sähkötupakointi, siis "vapetus", kouluissa jakaa oppilaat ymmärtäjiin ja paheksujiin

Amerikan sydänyhdistys peräänkuuluttaa lisätutkimuksia sähkötupakasta.

Amerikan sydänyhdistys on julkaissut huolestuneen varoituksen sähkötupakointiin liittyen. Circulation-lehdessä julkaistun American Heart Associationin lausunnon mukaan sähkötupakointiin liittyy terveysvaikutuksia, joiden tutkimista tulisi lisätä, kertoo ABC11.

– Sähkötupakat vievät kehoon useita aineita, jotka ovat potentiaalisesti vahingollisia. Näihin kuuluu kemikaaleja ja muita yhdisteitä, joita käyttäjä ei todennäköisesti tunne tai ymmärrä, lausuntoa kirjoittaneen komitean johtaja Jason J. Rose toteaa.

Vaikutuksia ei välttämättä kyetä näkemään vuosikymmeniin

Sähkötupakkaa on Yhdysvalloissa voinut käyttää jo 15 vuoden ajan, mutta tutkimusdataa tarvittaisiin pidemmältä ajalta. Rosen mukaan sähkötupakan pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta eikä niitä välttämättä kyetä näkemään vielä vuosikymmeniin. Esimerkiksi niiden vaikutuksia sydänkohtauksiin ja verenkiertohäiriöihin on tutkittu vain vähän.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin aiemmin, että sähkötupakkaa käyttävät miehet kärsivät yli kaksi kertaa useammin erektiohäiriöistä kuin savuttomat miehet.

"Nuoret ihmiset kiinnostuvat tuotteiden mauista"

Sähkötupakkaa mainostetaan usein tapana lopettaa perinteinen tupakointi, mutta asiantuntijoiden mukaan sähkötupakoinnin hyödystä lopettamisessa ei ole vahvaa näyttöä. Moni sähkötupakoi nikotiinin vuoksi; silläkin on negatiivisia terveysvaikutuksia, minkä lisäksi se aiheuttaa riippuvuutta.

– Nuoret ihmiset kiinnostuvat tuotteiden mauista ja saattavat kehittää nikotiiniriippuvuuden sähkötupakan käytön myötä, Rose kuvaa.

Amerikan Sydänyhdistys toivookin, että jatkossa sähkötupakkatutkimus keskittyisi tuotteiden pitkäaikaisiin vaikutuksiin sydämelle, verisuonille ja keuhkoille. Tutkittavaksi tulisi ottaa myös ihmisiä, joilla on jo olemassa oleva sydän-keuhkosairaus. Myös tupakoiden kemikaalisia ainesosia ja niiden vaikutuksia sairauksiin tulisi tarkastella.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat aiemmin epäilleet, että kannabispohjaisissa sähkötupakoissa käytetty, E-vitamiinista johdettu öljy olisi aiheuttanut useita kuolemantapauksia. Vuonna 2019 Yhdysvaltain tautien torjunta- ja ehkäisykeskus tunnistikin sähkötupakointiin liittyvän tilan, jossa tuotteet aiheuttavat käytön myötä vammoja keuhkoihin.

Uutisoimme aiemmin 17-vuotiaasta, jonka keuhkoista paljastui sähkötupakan aiheuttama vakava keuhkovaurio.

Katso myös: "Ostan vapea Snapchatista" – nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta

Nuorten sähkötupakan käyttö aiheuttaa huolta kouluilla ja vanhempien keskuudessa –"Ostan vapea Snapchatista" 4:40
Koulut ja vanhemmat ovat huolissaan nuorten sähkötupakan käytöstä.

 

Lue myös:

    Uusimmat