Tutkimus: Realitysarjat tekevät ihmisestä tyhmän

Jersey Shore -sarjan seuraaminen voi tehdä sinusta tyhmän, kertoo tutkimus.

Tutkijoiden mukaan se, mitä katselemme tai kuuntelemme, vaikuttaa käytökseemme ja tunteisiimme kenties enemmän kuin uskomme. Tutkimuksessa on nyt havaittu, että tyhjäpäistä biletystä esittelevät realitysarjat saattavat aiheuttaa tyhmyyttä, kertoo popcrunch.com.

Tutkijat laittoivat ihmisryhmän lukemaan tarinaa hölmöstä jalkapallohuligaanista, joka ei ymmärrä lukemaansa, tappelee, ryyppää illat ja nukkuu päivät. Osa tutkittavista luki tarinasta pitkän version, toiset lyhyen. Verrokkiryhmä luki tarinan, jossa jalkapallofania ei kuvailtu typeräksi.

Luennan jälkeen ryhmät vastasivat yleistietokysymyksiin. Tyhmyydestä ja toilailuista lukeneet saivat muita paljon huonomman tuloksen, kertoo bodyodd.msnbc.msn.com.

– Se, mitä olet viime aikoina ajatellut tai katsellut, on tajunnassasi muuta korkeammalla tasolla. Aivosi ovat siis tavallaan säädetty sen asian suuntaan, kuvaa psykologi JoanneCantor.

– Jos olet juuri nähnyt elokuvan epäitsekkäistä ihmisistä ja saat tilaisuuden toimia pyyteettömästi, teet niin todennäköisemmin kuin itsekkäistä ihmisistä kertovan elokuvan jälkeen.

Nettisivuilla vihjaillaankin, että esimerkiksi villiä rantaelämää kuvaavan Jersey shore -sarjan katsominen ei ainakaan tee nuorista älykkäämpiä.

MTV3/Helmi

Lähde: Popcrunch.com, Bodyodd.msnbc.msn.com

Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja