Tutkimus: Pullo viiniä nostaa naisten syöpäriskiä yhtä paljon kuin puoli askia tupakkaa

Brittitutkimus vihjaa, että jo riskirajojen kohtuullisella puolella pysyttelevä alkoholin käyttö lisää syöpäriskiä saman verran kuin tupakointi silloin tällöin. Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa brittimediat BBC sekä The Telegraph.

Suomessa alkoholin käytön kohtalaisen riskin rajaksi on määritelty miehillä 24 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa. BMC Public Health -julkaisussa brittilääkärit varoittavat, että jo tämä määrä on verrattavissa vähäiseen tupakointiin.

Brittitutkijoiden laskujen mukaan 0,75-litraisen viinipullon juominen viikossa nostaa naisten syöpäriskiä saman verran kuin kymmenen tupakan polttaminen viikossa. Miehillä viikoittainen viinipullo suurentaa syöpäriskiä viiden viikossa poltetun savukkeen verran.

Naisilla alkoholi oli yhteydessä kohonneeseen rintasyövän riskiin, miehillä puolestaan ruoansulatuskanavan ja maksan syöpiin.

Viikottainen pullo viiniä nostaa savuttomienkin syöpäriskiä 

Tutkimusta varten tiimi käytti Cancer Research UK -tutkimusjärjestön keräämää dataa syöpäriskeistä sekä tupakointiin ja alkoholiin liittyvien syöpien määrästä vuodesta 2004.

Tutkijat laskivat, että jos tuhat savutonta naista ja tuhat savutonta miestä joisivat joka viikko pullollisen viiniä, suunnilleen 10 ylimääräistä miestä ja 14 ylimääräistä naista sairastuisivat alkoholin vuoksi syöpään. Jos viinipulloja menisi viikossa kolme kappaletta, syöpään sairastuneiden miesten määrä kasvaisi tutkijoiden laskujen mukaan 19:sta ja naisten 36:een.

Yksi viikoittainen pullo viiniä näyttää siis kasvattavan savuttomien naisten syöpäriskiä 1,4 prosentilla ja miesten yhdellä prosentilla. Tutkijoiden mukaan riski kohoaa saman verran, jos nainen polttaisi kymmenen savuketta ja mies viisi savuketta viikossa.

Tupakointi alkoholia suurempi syöpäriski

Tutkijat huomauttavat, että tyypillisesti tupakoitsija polttaa viikossa useamman savukkeen, joten suurimmalla osalla ihmisistä tupakointi on suurempi syöpäriski kuin alkoholi.

Tutkimuksessa on puutteensa. Siinä ei otettu esimerkiksi huomioon muita syöpäriskiin vaikuttavia tekijöitä, kuten ikää, sukurasitusta ja ruokavaliota.

Lue myös:

    Uusimmat