Alkoholikin voi pidentää ikää – mutta vain yhdellä ihmisryhmällä

6:14
Miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivoihin?

Runsas alkoholin käyttö on haitallista kaikille, mutta tietty ikäryhmä saattaa hyötyä muita enemmän kohtuullisesta juomisesta, vihjaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Runsas juominen on yhdistetty vakaviin seurauksiin, kuten tiettyihin syöpiin, sydän- ja maksasairauksiin sekä hermoston vaurioitumiseen, muistuttaa Medical News Today.

Kohtuuden rajoissa pysyvä juominen, lasillinen päivässä, saattaa kuitenkin olla hyväksi terveydelle – jos on yli 50-vuotias.

– Ihmiset, jotka elävät viisikymppisiksi ja juovat edelleen, ovat ”selvinneet” juomisestaan, sanoo Boston Medical Center -sairaalan lääkäri Timothy NaimiDaily Mailille.

– He ovat saattaneet olla muita terveempiä tai heidän juomistapansa ovat olleet turvallisemmat. Heitä ei voi verrata juomattomiin.

Naimi johti tutkimusta, jossa huomattiin, että ikä vaikuttaa siihen, millaisia vaikutuksia alkoholin kohtuukäytöllä on. Tutkimus julkaistiin Journal of Studies on Alcohol and Drugs -tiedelehdessä.

Iällä suuri merkitys alkoholin terveysvaikutuksissa

Naimin aiempi, vuonna 2017 julkaistu tutkimus vihjasi, että 40 prosenttia alkoholin aiheuttamista kuolemista tapahtuu alle viisikymppisille. Tutkijoiden mukaan suurin osa alkoholin haittavaikutuksia havainnoivista tutkimuksista kuitenkin tehdään yli 50-vuotiaille. Tämä saattaa tarkoittaa, että alkoholin käytön riskit on aliarvioitu.

Tutkiakseen alkoholin vaikutuksia eri ikäisten terveyteen tutkijat perehtyivät laajaan alkoholiperäisiä sairauksia rekisteröivään tietokantaan, jota ylläpitää Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen, CDC.

Analyysi osoitti, että iällä oli suuri merkitys alkoholiin liittyvien riskien tasossa.

Yhteensä 35,8 prosenttia alkoholiin liittyvistä kuolemista tapahtui 20 –49-vuotiaille. Ikäryhmässä alkoholin kulutus ennaltaehkäisi vain 4,5 prosenttia kuolemista.

Yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä tulos oli varsin erilainen. Vaikka alkoholiin liittyvien kuolemien määrä oli samainen 35 prosenttia, ehkäisi alkoholi iäkkäämmillä jopa 80 prosenttia kuolemista.

Kohtuullinen juominen voi vähentää ikääntymiseen liittyvien sairauksien riskiä

Tutkijat päättelivät, että nuoremmat ihmiset kuolevat todennäköisemmin alkoholin käytön kuin tipattomuuden johdosta. Iäkkäät puolestaan kokevat kohtuullisesta juomisesta todennäköisemmin suotuisia terveysvaikutuksia.

Kohtuullinen alkoholin käyttö Naimin mukaan voi olla iäkkään terveydelle suotuisaa erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien sekä sappikivien kehittymisen osalta.

Osassa aiemmistakin tutkimuksista on saatu viitteitä, siitä että alkoholia vähän tai kohtuullisesti käyttävät saattavat elää täysraittiita pidempään.

Suomessa alkoholin kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja