Tutkimus: Lumipyry tekee sydäninfarkteista tappavampia – kaksi selitystä ilmiölle

MTV:n toimittaja testasi: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin 6:10
MTV:n toimittaja testasi: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin. Mitä paljastui?

Riski menehtyä sydäninfarktiin oli tutkimuksessa suurempi talvipäivinä, joina pyrytti.

Sydänkohtaukset ovat tappavampia talvisaikaan, mutta kanadalaistutkimuksen mukaan riskit vaihtelevat myös säiden mukaan. Riski menehtyä sydäninfarktiin on heidän tutkimuksensa perusteella suurempi talvipäivinä, joina sataa vähintään 5 senttimetriä lunta.

Kuolemat kolmanneksen yleisempiä lumisadepäivinä

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella sydäninfarktista johtuvat kuolemat ovat kolmanneksen yleisempiä lumisadepäivinä. Tämä havaittiin verrattuna saman kuukauden vastaaviin viikonpäiviin, joina ei satanut lunta.

Sairaalakäynnit yleistyvät kovia lumipyryjä seuraavina päivinä

Kanadalaisten tutkimus tehtiin Brittiläisessä Kolumbiassa, jonka ilmasto on kanadalaisittain leuto. Esimerkiksi tammikuussa alueen keskilämpötila on 3 celsiusastetta, mutta sateet ovat meren läheisyyden vuoksia yleisiä.

Aiemmin on havaittu myös, että sydänoireiden takia tehtävät sairaalakäynnit yleistyvät kovia lumipyryjä seuraavina päivinä. Kylmyys supistaa verisuonia, mikä nostaa verenpainetta ja altistaa sydänoireille, mutta toinen selitys voi löytyä lumitöistä. Etenkin iäkkäille ja pitkäaikaissairaille lumitöiden aiheuttama rasitus voi laukaista sydäninfarktin.

Copyright  2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat