Tutkimus: Kalsium ei olekaan sydänriski

Kalsiumin liikasaanti on yhdistetty joissakin tutkimuksissa sydänoireisiin, mutta tuoreet tiedot kumoavat yhteyden.

Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuskatsauksen perusteella vaikuttaa siltä, että kalsium ei aiheuta sydänoireita edes yli 2 000 milligramman päiväannoksilla. Turvallinen yläraja on noin 2 500 milligrammaa vuorokaudessa.

Katsauksen tulokset ovat uskottavia, sillä ne perustuvat kahden aikaisemman tutkimuskatsauksen uudelleenanalysointiin ja päivitykseen. Yhteensä tutkimuksia oli 31.

Joissakin yksittäisissä tutkimuksissa kalsium kyllä yhdistettiin suurentuneeseen sydänoireiden vaaraan, mutta niissäkin riski oli niin pieni, ettei sillä ollut käytännössä vaikutusta ihmisten terveyteen. Analyysissa ei siis lopulta löytynyt uskottavia viitteitä kalsiumin ja sydänoireiden tai niistä johtuvien kuolemien yhteydestä.

Merkitystä ei ollut silläkään, saiko kalsiuminsa ravinnosta vai kalsiumlisistä – eikä sillä, söikö potilas kalsiumlisien lisäksi D-vitamiinia.

Tutkijat toteavatkin, ettei kalsium ainakaan normaaleilla saantipitoisuuksilla vaikuta terveiden aikuisten riskiin sairastua sydänoireisiin.

Jos kalsiumin haittoja kaikesta huolimatta pelkää, varminta on nauttia kalsiuminsa ruoasta, kuten vähärasvaisista maitotuotteista, vihreistä vihanneksista sekä pavuista ja muista palkokasveista. Niin saa myös ruokien muut terveysvaikutukset.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Korjaus 5.12. klo 7.21: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, tutkimuksen perusteella kalsiumin turvallinen yläraja ei ole 2500 grammaa vuorokaudessa vaan 2500 milligrammaa vuorokaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat