Miksi kevytlimut lihottavat? Tutkijoilla on nyt uusi teoria – huonoja uutisia hampurilaisateriaa "keventäville"

3:36 Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?

Yhdysvaltalaistutkijat huomasivat, että sukraloosi aiheutti aineenvaihdunnallisia muutoksia vain silloin, kun makeutusainetta nautittiin yhdessä hiilihydraattien kanssa.

Keinotekoisesti makeutetut juomat on lukuisissa tutkimuksissa yhdistetty painonnousuun, vaikka juomat ovat käytännössä kalorittomia. Makeuttajien on epäilty muuttavan suolistobakteereita ja aineenvaihduntaa sekä lisäävän ruokahalua ja tätä kautta aiheuttavan lihomista.

Yalen yliopistot tutkijat nostavat pöydälle uuden teorian: tietty keinotekoinen makeutusaine näyttää lihottavan vain hiilihydraattien kanssa nautittuna.

Vähäkaloristen makeuttajien yhdistäminen hiilareihin haitallista

Pienessä tutkimuksessaan yhdysvaltalaistutkijat huomasivat, että esimerkiksi joidenkin kevytlimujen makeuttamiseen käytetty sukraloosi (E955) aiheutti aineenvaihdunnallisia ja hermostollisia ongelmia ainoastaan silloin, kun juomaan oli lisätty mauttomia hiilihydraatteja. Sen sijaan muutoksia ei huomattu, jos light-juomassa oli vain sukraloosia.

Tutkijoiden mukaan löydös vihjaa, että vähäkaloristen makeuttajien yhdistäminen hiilihydraatteihin vahingoittaa aineenvaihduntaa.

– Johtopäätös on, että ihmiset voivat juoda turvallisesti ainakin pieniä määriä kevytlimuja, mutta ei ranskalaisten kanssa, tutkimusta tehnyt psykiatrian ja psykologian professori Dana Small sanoo Yalen yliopiston tiedotteessa.

Aivot oppivat ymmärtämään makeuden väärin

Tutkimukseen osallistui 45 henkilöä, joille annettiin juotavaksi kahden viikon aikana seitsemää erilaista sukraloosia sisältävää kevytjuomaa.

Aivokuvauksessa tutkijat huomasivat, että sukraloosia sisältävien juomien nauttiminen hiilihydraattien kanssa muutti aineenvaihduntaa kontrolloivaa aivojen osaa, mahdollisesti pitkällä tähtäimellä. Aivot tavallaan oppivat ymmärtämään makeuden väärin, mikä vaikuttaa muihinkin päivän aterioihin.

Koska muutokset tapahtuivat niin nopeasti ja dramaattisesti, tutkimuksen osa, johon osallistui nuoria, keskeytettiin eettisistä syistä.

Sukraloosi ei ole ainut kevytlimuissa käytetty makeutusaine

Tutkimuksesta uutisoinut CNN huomauttaa, että tutkijoiden huomio keskittyi vain sukraloosiin. Kevytjuomissa käytetään lukuisia muitakin keinotekosia makeuttajia, kuten aspartaamia ja sakariinia, jotka voivat vaikuttaa ihmisen aineenvaihduntaan eri tavalla.

Lisäksi ihmiset juovat harvoin kevytlimonadeja yksinään. Tutkimustulos ei siis lohduta niitä, jotka keventävät omaatuntoaan valitsemalla hampurilaisateriansa kylkeen light-limun. Parempi olisi juoda vain vettä.

Lähteet: Yale News, CNN

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja