Hammaslääkärit varoittavat trendijuomasta: Riskinä hampaiden reikiintyminen, tulehdukset ja värjääntyminen

"Kuin kokista, mutta terveellisempää"– testasimme uuden hittijuoman, balsamicovissyn 2:39
Somessa "kokiksen terveellisenä korvikkeena" ylistettyä juomaa, balsamicovissya, hehkuttaa muun muassa burgerikokki Akseli Herlevi. MTV Uutiset testasi tämän täydelliseksi kesäjuomaksi tituloidun sekoituksen.

Hittijuomaksi sosiaalisessa mediassa kohonnut balsamicovissy saattaa sisältää vähemmän sokeria kuin kokis, mutta hampaiden kannalta se ei ole mikään terveysjuoma.

"Kuin kokista, mutta terveellistä" – tällaisia mielikuvia on liitetty sosiaalisessa mediassa viime aikoina suosituksi nousseeseen balsamicovissyyn. Hittijuoman ideana on siis se, että sekoitetaan toisiinsa balsamicoa ja vissyä ja lopputuloksena on etäisesti kokista muistuttava juoma, joka virkistää ilman kokiksen sokerimääriä.

Myös MTV Uutiset testasi balsamicovissyä. Katso yllä olevalta videolta, mitä juomasta oltiin mieltä!

Hammaslääkärien näkökulmasta ei ole kuitenkaan olemassa sellaista asiaa kuin terveellinen limsa, muistuttaa The New York Post. Myös balsamicokastike tekee hallaa hampaille.

– Rakastan balsamicokastiketta, mutta nautin siitä enemmän salaatissani kuin juomalasissani. Se on myös paljon ystävällisempää hampaille kuin kylvettää niitä kahden hapon yhdistelmässä. Mitä happamampi juoma on, sitä suurempi riski on hampaiden eroosiolle jatkuvalla käytöllä, American Dental Associationin (ADA) edustaja, lääkäri Edmont Hewlett kommentoi tuoretta tutkimusta koskevassa tiedotteessa.

"Nauti kohtuudella ja mielellään aterian kanssa"

Näin voit vähentää hammaskiilteen liukenemista:

  • Käytä pilliä hampaiden välissä ja nielaise juoma nopeasti.
  • Huuhtele suusi vedellä tai maitotuotteella virvoitusjuoman juomisen jälkeen neutraloidaksesi hapot.
  • Älä pese hampaita heti happaman aineen nauttimisen jälkeen, jotta sylki ehtii putsata happoja hampaista.
  • Pureskele sokeritonta purkkaa, jottei suu kuivu vaan tuottaa sylkeä.
  • Käytä hammastuotteita, joissa on hammaskiillettä vahvistavia ominaisuuksia.
  • Pese hampaat kahdesti päivässä fluoria sisältävällä hammastahnalla, puhdista hammasvälit säännöllisesti ja välttele happamia juomia ja ruokia.

Happamat ruoat ja juomat, kuten etikka, sitrushedelmät ja muut happaman makuiset juomat voivat vahingoittaa peruuttamattomasti hammaskiillettä, joka suojelee hampaita eroosiota vastaan. Hampaat, joissa hammaskiille on vahingoittunut, ovat alttiimpia reikiintymiselle, tulehduksille sekä värjäymille.

Tuoreessa ADA:n tutkimuksessa uitettiin ruumiista poistettuja hampaita vuorokauden ajan erilaisissa virvoitusjuomissa, jotta nähtäisiin, millainen vaikutus niillä on juuri hammaskiilteen liukenemiselle. Tutkimuksen perusteella ainoita hampaille "turvallisia" juomia olivat hiilihapottomat ja maustamattomat pullovedet.

Syynä hammaskiilteen liukenemiselle olivatkin tutkimuksen perusteella juuri hapot, sillä sekä sokeroimattomat että sokeria sisältäneet virvoitusjuomat vahingoittivat kiillettä.

Terveyskirjaston mukaan esimerkiksi kahvin parkkihappo tai kivennäisvesien hiilihappo eivät aiheuta hampaiden eroosiota. Maustetuistakin vesistä suun terveydelle turvallisia olisivat ne, joissa mausteena on vain aromeja. Haitallisia taas makuvedet, jotka sisältävät sitruuna- tai omenahappoa ja fruktoosia.

ADA:n tutkimuksessa ei tarkasteltu juuri balsamicovissyä, mutta tulosten perusteella voidaan päätellä, että myös tämä seos on haitallinen hampaille.

– Ihmisten mielestä hiilihapotetut juomat ovat raikastavia, erityisesti tähän aikaan vuodesta. Nauttikaa niitä kohtuudella ja mielellään aterian kanssa, Hewlett toteaa ja vinkkaa hampaiden kannalta parhaaksi janojuomaksi hanavettä tai maitoa.

Katso myös: Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Erikoishammaslääkäri Timo Kallion viisi vinkkiä suuhygieniaan.

Lue myös:

    Uusimmat