Huikea innovaatio: Ruokatutkijat kehittelivät täysin kalorittoman ja luonnollisen sokerinkorvikkeen – valmistetaan hävikkihedelmistä

sokeri, makeutusaineet
Fooditive-niminen yritys kehitteli uudenlaisen makeutusaineen. Kuvituskuva Shutterstock

Ruokatutkija Moayad Abushokhedimin yritys Fooditive on kehitellyt sataprosenttisesti luonnollisen, kalorittoman makeutusaineen hävikkiomenoista ja -päärynöistä. Asiasta uutisoi Fine Dining Lovers.

Hollantilainen yhtiö Fooditive on kehitellyt hävikkiruoasta uudenlaisen makeutusaineen. Tuote tarjoaa vihreämmän vaihtoehdon jo markkinoilla oleville sokereille ja makeutusaineille, jotka aiheuttavat ympäristöhaittoja.

Makeutusaineet, kuten sukraloosi ja aspartaami, eivät esimerkiksi puhdistu kokonaan jätevedenpuhdistamoissa. Luonnolliset sokerit, sokerijuurikas ja sokeriruoko, aiheuttavat vielä isompia ongelmia. Niiden viljely ja tuotanto aiheuttaa huomattavia haittavaikutuksia ympäristölle.

Ympäristöystävällinen ja luonnollinen makeutusaine

Uusi makeutusaine valmistetaan käymisprosessilla, uuttamalla hedelmäsokeria omenoista ja päärynöistä. Makeutusaineen valmistamiseen käytetään muutoin hävikkiin joutuvia hedelmiä. Yritys käyttää muun muassa hollantilaisilta tiloilta peräisin olevia ylijäämähedelmiä sekä kauppaan kelpaamattomia, epämuodostuneita hedelmiä.

Lisäksi makeutusaineen valmistuksesta syntyvä jäte muutetaan mullaksi, jolloin varsinaista jätettä ei synny lainkaan.

Makeutusaine on kaloriton, ja siinä on puhdas maku, toisin kuin esimerkiksi steviassa. Tuote toimii sokerin tavoin muun muassa ruoanlaitossa ja leivonnassa.

Yrityksellä myös muita vastaavia tuotteita

Yritys on aiemminkin kehitellyt hyötytuotteita hävikistä. Innovaatioihin kuuluu muun muassa sakeuttamisaine banaaninkuorista, emulgaattori, jonka tuotannossa on hyödynnetty perunankuoria sekä luonnollinen säilöntäaine porkkanoiden synnyttämästä jätteestä.

***

Videolla laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa puhuu sokerikoukusta.

Video

8:31

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja