Mainos

Tutkimus: Äitiys muuttaa naisten arvoja perinteisemmiksi

Perinteiset arvot tulevat naisille tärkeiksi, kun he saavat lapsia, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Miehet sitä vastoin eivät muuta näkemyksiään ja ihanteitaan isyyden myötä.

Tämän takia uudet vanhemmat voivat arvojen osalta liukua erilleen toisistaan.

– Tuo voi myös osaltaan selittää sitä, että uudet vanhemmat riitelevät ja eroavat usein, arvioi sosiaalipsykologian professori Jan-Erik Lönnqvist Helsingin yliopistosta.

Lönnqvist havaitsi tutkimuksessaan myös, että naiset arvioivat miestensä arvojen muuttuneen lapsen synnyttyä samalla tavalla kuin omiensa. Näin ei kuitenkaan näytä käyvän: miehet eivät kokeneet arvojensa muuttuneen.

– Tuloksena voi olla, että nainen tuntee itsensä erityisen petetyksi. Hän oletti, että toinen on muuttunut samalla tavalla kuin hän on muuttunut itse. Mutta mies ei olekaan samalla tavalla sitoutunut siihen turvallisen arjen pyörittämiseen.

Arvot ovat elämää ohjaavia periaatteita, ihanteita, joita kohden pyritään. Konservatiiviset tai perinteiset arvot tarkoittavat sitä, että arvostetaan maanläheisyyttä, perinteitä, sääntöjä ja turvallisuutta, eletään enemmän muitten ihmisten odotusten mukaan eikä muutokseen suhtauduta kovin avoimin mielin.

Tällöin myös sellaiset arvot kuin mielihyvä ja jännittävä elämä menettävät merkitystään.

Perheen työnjako tasapuolisemmaksi

Lönnqvist sanoo, että kiistat puolisojen kesken johtuvat usein arvokonflikteista.

–  Silloin eivät argumentitkaan auta – toinen vain arvostaa eri asioita kuin toinen.

Arvojen yhteentörmäyksiä puolisojen kesken voisi professorin mielestä todennäköisesti ehkäistä siten, että perheen työnjako olisi tasapuolisempi. Tämä tarkoittaa sitä, että sekä äiti että isä ottavat vastuuta kodin hoidosta ja perheen arjen askareista.

–  Koska Suomi on melko tasa-arvoinen maa, olisi voinut kuvitella, että täällä isäksi tulemisella olisi ehkä enemmän vaikutusta arvoihin kuin muualla. Näin ei kuitenkaan näytä olevan, Lönnqvist lisää.

Sikäli naiset ja miehet kulkevat arvoissa samaan suuntaan, että iän myötä kummankin sukupuolen ihanteet siirtyvät konservatiivisempaan suuntaan. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.