Tutkijat selvittivät ruokavalion merkitystä uniapneaan: Tietyt ruokatottumukset vähensivät sairastumisen riskiä

Tällaisia ovat uniapnean oireet 0:50
KATSO MYÖS: Tällaisia ovat uniapnean oireet.

Ruokavaliolla voi vaikuttaa omaan riskiinsä sairastua uniapneaan.

Lähes 1,5 miljoonaa suomalaista sairastaa uniapneaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan myös vegaaninen ja kasvisruokavalio voivat auttaa estämään sekä helpottamaan uniapneaa, kirjoittaa New York Post.

Kasvikset pitävät uniapnean loitolla?

Australialaisen Flindersin yliopiston tutkijat havaitsivat, että heillä, joilla oli ruokavaliossaan runsaasti kasviksia, hedelmiä, viljoja ja pähkinöitä, oli lähes 20 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua uniapneaan kuin heillä, joiden ruokavalio nojasi epäterveellisempiin ruokiin.

Tutkijat analysoivat yli 14 000 Yhdysvaltain kansalliseen terveys- ja ravitsemustutkimukseen osallistuneen ihmisen tietoja heidän syömätavoistaan.

Ravitsemustutkimukseen osallistuneiden ihmisten piti kertoa yksityiskohtaisesti, mitä he olivat syöneet viimeisen 24 tunnin aikana. Tämän perusteella heidät kategorisoitiin joka terveellisiksi kasvissyöjiksi tai potentiaalisesti vähemmän terveellisiksi lihanystäviksi.

Lisäksi osallistujat vastasivat kyselyyn, joka oli suunniteltu havaitsemaan uniapnea.

Tutkijoille selvisi, että he, jotka noudattivat uskollisesti kasvisruokavaliota, sairastuivat 19 prosenttia epätodennäköisemmin uniapneaan kuin lihansyöjät. 

Hyötyä oli, jos kasvisruokaa söi edes silloin tällöin

Kasvisruokapainotteisesti syövät sekä edes silloin tällöin kasvisruokaa syövät jakoivat samankaltaisen vähentyneen riskin uniapneaan kuin tiukasti ruokavaliossaan pysyvät vegaanit.

– Aikaisemmat tutkimukset ovat keskittyneet lähinnä kalorirajoitusten, erityisten ruokavalioelementtien ja painonpudotuksen vaikutukseen, tutkija Yohannes Melaku sanoo.

Melakun mukaan tutkijoiden tiedoissa on aukko siitä, miten ruokavalio kokonaisuudessaan vaikuttaa uniapnean riskiin.

– Tutkimuksen avulla halusimme kohdistaa huomion tähän tietoaukkoon ja tutkia erilaisten kasvipohjaisten ruokavalioiden ja uniapneariskin välistä yhteyttä, Melaku sanoo. 

Tutkimus ei kuitenkaan varsinaisesti paljastanut, miksi ruokavaliolla oli tällainen vaikutus uniapneariskiin, mutta syy voi löytyä esimerkiksi siitä, että terveellinen kasvipohjainen ruokavalio vähentää tulehduksia ja ylipainoa. 

Katso myös: Astetta parempi eväslounas – ravitsemusterapeutin vinkit

Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkit 10:42
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.

Lue myös:

    Uusimmat