Tutkijat löysivät uuden tatuointeihin liittyvän riskin

Miksi kasvotatuointi tekee ihmisestä pelottavan näköisen?

Tutkijat ovat saaneet selville, että tatuointineulan kulumisella on vaikutusta ihmiskehoon.

Kun teetät tatuoinnin, eivät vain mustehiukkaset ja epäpuhtaudet kulkeudu kehoosi. Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa havainneet, että myös tatuointineulasta irtoaa metallisia nanohiukkasia, jotka voivat jäädä tatuoidun kehoon, uutisoi muun muassa Science Alert.

Nanohiukkaset irtoavat tatuointineulasta tatuoinnin teon yhteydessä. Hiukkaset sisältävät nikkeliä ja kromia, jotka ovat allergeeneja. Ne voivat siis aiheuttaa allergisia reaktioita tatuoinnin ottajalle.

Nanohiukkaset ovat joidenkin kymmenien nanometrien kokoisia hiukkasia. Nanometri on millimetrin miljoonasosa.

Jo aiemmin on saatu selville, että tatuoinneissa käytetty muste voi aiheuttaa allergioita. Myös laitteiden steriloinnista ja tatuointiliikkeiden yleisestä hygieniatasosta on oltu huolissaan. Joskus tatuoidulle tulee allerginen reaktio tai hänellä kehittyy yliherkkyys tatuoinnin kohdalle.

Siihen nähden, että ihmiset ovat koristaneet kehoaan tatuoinneilla jo tuhansien vuosien ajan, musteen vaikutusta kehoomme on tutkittu hyvin vähän.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin saaneet selville, että myös tatuointineulan kulumisella on vaikutusta ihmiskehoon. Tutkimus esiteltiin Particle and Fibre Toxicology -julkaisussa.

Tutkijoiden Heureka-hetki

Tutkijaryhmä tutki ensisijaisesti kromia, nikkeliä ja rautaa aiheuttavia allergeeneja. Heidän aikaisemmat tutkimuksensa osoittivat metallien nanohiukkasia löytyvän tatuoitujen ihmisten imusolmukkeista, joten he yrittivät löytää yhteyden metallien ja tatuointimusteissa käytettyjen pigmenttien välillä. Kun he huomasivat tutkia tatuointineuloja kudosnäytteiden lisäksi, tutkimuksessa koettiin läpimurto.

Pienet nanohiukkaset ovat vaarallisempia kuin suuremmat hiukkaset, koska ne vapauttavat myrkyllisiä elementtejä tehokkaammin. Monet nanohiukkaset pääsevät elimistössä solujen sisään pienen kokonsa takia.

Yksi väri on muita vaarallisempi

Tarkemmissa tutkimuksissa ilmeni, että titaanidioksidia sisältävät tatuointivärit ovat erityisen ongelmallisia. Titaanidioksidi on valkoista pigmenttiä, jota käytetään usein värillisten musteiden kirkastamiseen. Kova, tiheä titaanidioksidi hankaa metallisesta tatuointineulasta irti pienhiukkasia, jotka kulkeutuvat tatuointivärin mukana ihmisen kehoon.

Samaa ei tapahdu hiilimustan värin kanssa. Tutkijoiden mukaan on selvää, että metallihiukkaset ovat peräisin tatuointineulasta puhtaan mekaanisen jauhamisen seurauksena.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat osoittaneet metallihiukkasten kertymisen imusolmukkeisiin, joten lisätutkimuksia tarvitaan. Kromia ja nikkeliä sisältävien hiukkasten kertyminen imusolmukkeisiin vaatii erityistä huomiota mahdollisten allergioiden kehittymisen vuoksi. Myöskään lainsäädännössä ei ole otettu huomioon muita nanoteknologiaan liittyviä vaikutuksia eikä käytettyjen tatuointivälineiden mahdollisia terveysvaikutuksia.

Lähteet: Sciencealert, BMC  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja