Tutkimuksen perusteella ei voi kuitenkaan vetää johtopäätöstä, että lihavuus johtuisi lihansyönnistä.
Runsas punaisen lihan ja lihavalmisteiden syöminen on yhteydessä lihavuuteen. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.
Laitoksen tiedotteen mukaan runsaimmin punaista lihaa ja lihavalmisteita kuluttavien naisten todennäköisyys olla lihava on yli kolminkertainen ja miesten lähes kolminkertainen verrattuna vähiten lihaa kuluttaviin.
Runsas lihan kulutus on yhteydessä lihavuuteen kaikilla koulutustasoilla, mutta matalasti koulutetuilla lihavuuden todennäköisyys on suurempi kuin korkeasti koulutetuilla.
Tutkimuksessa lihavuuden yhteyttä selvitettiin ensimmäistä kertaa samanaikaisesti runsaaseen lihan kulutukseen ja epäterveellisiin elintapoihin. Näistä otettiin mukaan liikkumattomuus, alkoholin riskikäyttö, tupakointi ja vähäinen vihannesten sekä hedelmien syönti.
Tutkimuksessa lihavuuden määritelmänä pidettiin painoindeksin (BMI) raja-arvoa 30.
Puutteistaan huolimatta painoindeksi on riittävä mittari väestötason tarkasteluissa, THL:n erikoistutkija Laura Sares-Jäske sanoo. Tutkimuksen aineisto koostui noin 4 500 suomalaisesta aikuisesta.
– Painoindeksi ei välttämättä luokittele yksilöitä oikein, koska se ei esimerkiksi huomioi lihasmassaa, Sares-Jäske sanoo STT:lle.