Tutkijat haluavat antaa nikotiinilaastareita koronapotilaille ja etulinjan työntekijöille Ranskassa – epäilevät, että nikotiini voi suojata virukselta

4:17
Sukupuoli ja tupakointi voivat vaikuttaa siihen, miten rajusti koronavirus iskee – näistä asioista hankitaan nyt lisätietoa.

Ranskalaistutkijat haluavat testata nikotiinilaastareita koronapotilaille ja etulinjan työntekijöille selvittääkseen, onko tupakoitsijoilla pienempi riski sairastua virukseen, kertovat Le Monde ja The Guardian

Pariisilaisessa Pitié-Salpêtrièren sairaalassa tehty tutkimus osoittaa, että ainoastaan 4,4 prosenttia sairaalahoitoa vaatineista potilaista olivat säännöllisiä tupakoitsijoita. Nyt tutkijat epäilevätkin, että joku tupakassa oleva ainesosa, mahdollisesti nikotiini, suojaisi virusta vastaan. 

Lupaa tutkimukseen odotetaan

Ranskalainen neurobiologi Jean-Pierre Changeux epäilee, että nikotiini voi estää viruksen pääsyn soluihin ja siten virus ei pääse leviämään kehossa. Nikotiini voi myös vähentää kehon immuunijärjestelmän ylireagointia, jota on todettu vakavimmissa tartuntatapauksissa.

Tutkijat haluavat toteuttaa kliinisen tutkimuksen, jossa etulinjan työntekijöille sekä jo koronavirustartunnan saaneille potilaille annettaisiin nikotiinilaastareita. Laastareita halutaan antaa myös tehohoidossa oleville potilaille. 

Tutkijat odottavat yhä maan terveysviranomaisten lupaa toteutukseen.

Pitié-Salpêtrièren sairaalassa haastateltiin tutkimusta varten 480 koronapotilasta ja heistä 350 tarvitsi sairaalahoitoa. Sairaalahoitoa tarvinneiden mediaani-ikä oli 65 vuotta.

Toinenkin tutkimus puoltaa epäilyjä

Myös maaliskuun lopussa julkaistu kiinalainen tutkimus esittää, että ainoastaan 12,6 prosenttia tuhannesta tartunnan saaneista olivat tupakoitsijoita. Kiinassa kaikkiaan noin 28 prosenttia ihmisistä tupakoi säännöllisesti.

Ranskassa puolestaan arviolta 25,4 prosenttia koko väestöstä tupakoi säännöllisesti.

Tutkijat kuitenkin korostavat, ettei kenenkään pidä alkaa tupakoida koronan takia. Tupakoitsijoilla on suurempi riski saada hyvin vakavia oireita, mikäli virus pääsee tarttumaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja