Tutkija: Wagner ei pysty uuteen kapinaan – "Venäläiset ovat mestareita olan kohauttamisessa"

Kun Venäjällä haastaa Putinin ja systeemin, niin "tietäähän sen, miten siinä käy", sanoo Jyri Lavikainen Ulkopoliittisesta instituutista. Hän ei usko Wagnerin kykenevän enää uuteen marssiin kohti Moskovaa.

Suomalaistutkijan mukaan ei ole juurikaan epäilyjä siitä, että Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin surmaamisella oli presidentti Vladimir Putinin hyväksyntä.

– Venäjällä ei tehdä mitään näin isoja päätöksiä ilman presidentin hyväksyntää. Pidän sitä aika selvänä, sanoo Jyri Lavikainen Ulkopoliittisesta instituutista.

Hänen mukaansa Prigozhinin pysyminen elävien kirjoissa olisi ollut Putinin kannalta kestämätöntä, koska juhannuksen kapinayrityksen yhteydessä Putin oli käytännössä joutunut alentumaan neuvotteluun "terroristin" kanssa.

– Putin näytti hyvin heikolta siinä tilanteessa. Presidentin arvovalta piti pystyä palauttamaan siltä osin kuin se oli mahdollista. Lavikainen arvioi.

Prigozhinin poistaminen päiviltä ei Lavikaisen mukaan ratkaise Putinin perusongelmaa siitä, että Venäjän turvallisuuskoneisto ei ryhtynyt automaattisesti ja oma-aloitteisesti puolustamaan presidenttiä kapinayrityksen yhteydessä. Prigozhinilla oli tukijoita paitsi Wagnerissa myös Venäjän asevoimissa, eikä kaikkien lojaalisuudesta voitu olla siinä vaiheessa varmoja.

Wagnerilaisten uuteen kapinayritykseen tai marssiin kohti Moskovaan hän ei enää usko.

– Vaikea uskoa, että Venäjän hallinto tekisi toista kertaa sen virheen, etteivät he valmistautuisi tukahduttamaan kaiken mahdollisen tämän jälkeen, Lavikainen pohtii.

Salamurhasiko Putin Prigozhinin, kuka on Dmitri Utkin? Tämä Wagnerin lentokoneen putoamisesta tiedetään nyt 16:39
Salamurhasiko Putin Prigozhinin, kuka on Dmitri Utkin? Tämä Wagnerin lentokoneen putoamisesta tiedetään nyt.

Ei liikuta enemmistöä venäläisistä

Lavikaisen mukaan Venäjällä osa sodan tukijoista on yhä tyytymättömiä siihen, ettei koko yhteiskuntaa ole mobilisoitu totaaliseen sotaan Ukrainaa vastaan. Nämä ihmiset myös jakavat käsityksen Venäjän sodanjohdosta korruptoituneena eliittinä.

– Tämä porukka on yhtä ihmistä eli Prigozhinia suurempi ongelma, hän arvioi.

Tavallisille rivikansalaisille Prigozhin surma tuskin aiheuttaa suurempaa päänvaivaa. Lavikaisen mukaan he jatkavat jälleen kerran elämäänsä entiseen tapaan. Suuri enemmistö nähnee asian siten, että itsepähän Prigozhin vaikeuksia kerjäsi.

– Venäläiset ovat mestareita olan kohauttamisessa, etenkin tällaisissa tapauksissa, Lavikainen sanoo.

Hänen mukaansa Prigozhin sinetöi kohtalonsa viimeistään silloin, kun hän puolustusministerin ja asevoimien komentajan lisäksi alkoi arvostella myös itseään Putinia, joskin kiertoilmauksin.

– Siinä oli jotain niin perivenäläistä, että Prigozhin lähti äijäilemään ymmärtämättä sitä, ettei hän itse asiassa haastanut vain näitä miehiä vaan sen systeemin, jota nämä miehet kontrolloivat – ja tietäähän sen, miten siinä lopulta käy, Lavikainen sanoo.

Jevgeni Prigozhinin lentokone väitetysti putoaa videolla taivaalta 1:03
Video väitetysti näyttääWagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin lentokone väitetysti putoaa videolla taivaalta.

Lue myös:

    Uusimmat