Tutkija: Venäjä voi iskeä sotilaallisesti, jos Suomi hakee Natoon – "En näe, että mikään asettaisi Suomea polvilleen"

Upin tutkijan mukaan on suomalaisten päätettävissä, kuinka paljon annamme Venäjän häirintätoimien vaikuttaa elämäämme. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charlie Salonius-Pasternak pitää mahdollisena, että Venäjä ryhtyisi sotilaallisiin toimiin, jos Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä.  

Kyseessä ei hänen mukaansa olisi laajamittainen hyökkäys, sillä Venäjällä ei ole tarvittavia resursseja.

– Näen sen hyvin mahdollisena, mutta ei sillä laajuudella, etteikö Suomen Puolustusvoimat – etenkin jos se saa tukea muilta – kykenisi sotilaalliselta kannalta hanskaamaan tilannetta, Salonius-Pasternak kommentoi MTV Uutiset Livessä.  

Salonius-Pasternakin mukaan sotilaallisia toimia voisi edeltää kyberhyökkäyksiä tai pakolaisten lähettämistä Suomen rajan yli.

– En näe, että mikään näistä asettaisi Suomea polvilleen. Se on melkein Suomen yhteiskunnan päätös, miten paljon annamme sen vaikuttaa. Jos netti tai sähkö ei toimi pariin tuntiin, kaikkien pitäisi selvitä siitä, hän sanoo.

Tänään MTV:n Uutisaamussa vieraillut kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä sanoi, ettei pidä sotilaallista iskua mahdollisena.

– Mutta on ihan varmaa, että Suomen sotilaallinen suunnittelu varautuu tähän. Se, että näin tehdään on oikein, koska samalla nostetaan sellaisen kynnystä ja varmistetaan että sitä ei tule, Penttilä arvioi.

Kansa muodostanut oman Nato-kantansa

Uhista huolimatta suomalaisten Nato-kannatus on korkealla.

MTV:n teettämässä kyselytutkimuksessa peräti 68 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen tuli liittyä Naton jäseneksi. 20 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa ja 12 prosenttia ei haluaisi Suomea Natoon.

– Tulos vahvistaa tätä trendiä, jossa tuki Suomen Nato-jäsenyydelle tai jäsenyyden hakemiselle entisestään kasvaa, sanoo Salonius-Pasternak.

Pasternakin mukaan kansa vaikuttaa muodostaneen oman näkemyksensä sotilasliittoon kuulumisesta.

Ensimmäisen kerran yli puolet suomalaisista kannatti Nato-jäsenyyttä Ylen kyselyssä, joka julkaistiin Ukrainan sodan ensipäivinä. Osa kyselyn vastauksista oli kerätty jo ennen sodan alkamista.

Sen jälkeen suomalaisten Nato-kannatus on vain noussut.

– Kansalaiset ovat selvästi muodostaneet oman näkemyksensä, joka ei ole täysin irrallaan poliittisesta johdosta tai Ruotsin tekemisistä. Kuitenkin aika itsenäinen näkemys, Pasternak pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja