Mainos

Tutkija tuomittiin loukkaavien viestien levittämisestä

Tuomittu joutuu maksamaan lähettämiensä sähköpostiviestien takia korvauksia kunnianloukkauksesta ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä melkein 8000 euroa.

Tutkijakollegaa loukkaavien sähköpostiviestien lähettäminen tuli Helsingin yliopiston dosentille kalliiksi. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään filosofian tohtori Helena Saarikosken sakkoihin ja korvauksiin kunnianloukkauksesta. Maksettavaa tulee oikeudenkäyntikuluineen lähes 8000 euroa.

Tuomion mukaan Saarikoski arvioi lukuisille henkilöille lähettämissään sähköpostiviesteissä keväällä ja kesällä 2005 valtiotieteiden tohtori, dosentti Sari Närettä kovin sanoin. Kaksikon välit olivat olleet tulehtuneet jo vuosia ennen viestien lähettämistä.

Tuomiosta ilmenee, että Saarikoski esitti lähettämissään viesteissä Näreestä valheellisen tiedon, joka koski Uudenmaan työsuojelupiirin vuonna 2004 antamaa lausuntoa. Saarikoski väitti, että työsuojelupiiri olisi todennut Näreen harjoittaneen epäasiallista käyttäytymistä häntä kohtaan.

Toinen loukkaus koski väitettä siitä, että Näre olisi yllyttänyt henkilöitä rikokseen Saarikoskea vastaan. Saarikoski toi ilmi, että hänet oli suljettu pois nuorisotutkimusseuran postituslistalta ja epäili, että "syrjintä- ja ihmisoikeusrikoksen" taustavaikuttimena oli hänen kollegansa.

Lisäksi sähköpostiviesteissä Saarikoski esitti, että Näre olisi kopioinut tutkimuksessaan hänen tutkimustaan.

Teoksessaan Kateus, juoru, kiusaaminen - esseitä henkisestä yhteisöväkivallasta (2006) Helena Saarikoski käsittelee työpaikkakiusaamista, jonka kohteeksi hän itsekin kokee joutuneensa.

Syytetty vetosi sananvapauteen

Saarikoski myönsi oikeudessa lähettäneensä viestit, mutta kiisti kunnianloukkauksen. Hän katsoi, että viestien sisältö kuului sananvapauden piiriin ja arvostelu oli kohdistunut Näreen menettelyyn julkisissa tehtävissä. Työsuojelupiirin lausunnon Saarikoski sanoi ymmärtäneensä väärin.

Näre taas katsoi, että kyse on tavallisen kunnianloukkauksen sijasta törkeästä kunnianloukkauksesta. Parjaavat väitteet levisivät jopa yli tuhannelle henkilölle. Työ- ja tutkijayhteisön lisäksi viestit päätyivät Näreen mukaan muun muassa hänen kirjojensa kustantajien saataville. Näre vaati kollegaltaan 15 000 euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä.

Helsingin käräjäoikeus katsoi Saarikosken syyllistyneen kunnianloukkaukseen ja langetti hänelle 30 päiväsakkoa, josta tulee maksettavaa 390 euroa. Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan kollegalleen aiheuttamastaan kärsimyksestä 2000 euroa sekä korvaukseksi oikeudenkäynti- ja muista kuluista 5288 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.