Mainos

Tutkija: Minihallitusneuvotteluista voi seurata uudet vaalit – grafiikka Rinteen ja Stubbin eroista

Minihallitusneuvotteluista voi seurata uudet vaalit, arvioi viestinnän dosentti Anu Kantola Helsingin yliopistosta.  

Kantolan mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb haluavat näyttää onnistumistaan omalle väelleen. Lisäksi he ovat ajautuneet etäälle toistensa poliittisista linjauksista.

Neuvottelut loppukauden hallitusohjelmasta alkavat keskiviikkona. Kantolan mukaan joko puoluejohtajien puheiden tai perinteisen poliittisen kulttuurin on muututtava ennen seuraavia vaaleja, jos hallitus aikoo pitää itsensä kasassa.  

– Ihmettelen, jos poliittinen puhe voi jatkua näin vastakohtaisena seuraaviin vaaleihin saakka. Siinä tapauksessa näkisimme todellisen muutoksen poliittisessa järjestelmässämme, Kantola sanoo.

Retoriset ääripäät kärjistävät politiikkaa

Sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen uudet puheenjohtajat ravistelevat sekä poliittisia puhetapoja että perinteistä käsitystä osaavasta poliitikosta. Tutkijoiden mukaan Suomessa on tällä hetkellä tilausta puheelle, joka ei muistuta perinteistä poliittista munkkilatinaa.  

– SDP:n ja kokoomuksen puoluejohtajat eroavat molemmat omilla tavoillaan perinteisestä tylsän asiaosaajan mielikuvasta, sanoo organisaatiomainetta tutkinut professori Pekka Aula Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.  

Aulan mukaan Antti Rinne nousi puolueen johtoon keskustan Juha Sipilän tavoin politiikan ulkopuolelta ja Alexander Stubb on olemukseltaan ensimmäinen nykypäivän mediapoliitikko.  

Viestinnän dosentti Anu Kantola Helsingin yliopistosta uskoo, että konsensusajan poliittinen kulttuuri on murtumassa.  

– Rinteellä ja Stubbilla on vahva tarve asemoida itsensä kärjekkäästi poliittiselle kentälle, mikä on uutta suomalaisessa järjestelmässä. Molemmilla on selvästi vaalien kiilto silmissä, mutta puhetavat ovat myös pidemmän kehityksen tulosta. Perussuomalaisten terävä puhetyyli on muuttanut poliittista kulttuuria.  

– Kokoomus oli oppositiossa 21 vuotta. Puolueen täytyi yrittää vakuuttaa, että siitä ei ole haittaa kenellekään. Kokoomuksessa ykkösketjuun on nostettu ennen Stubbia vain maltillista siipeä, vaikka puolueessa on aina ollut kärjekkäitä tyyppejä., Kantol ajatkaa.

"Rinne heikko esiintyjä, Stubb ärsyttää"

Tampereen yliopiston puheviestinnän professorin Pekka Isotaluksen mukaan Rinne ja Stubb ovat myös olemukseltaan ja puhetyyleiltään ääripäitä.  

– Rinne oli linjapuheessaan jopa suomalaiseksi poliitikoksi epäsujuva ja esiintymistaidoiltaan suorastaan heikko.  

Isotaluksen mukaan myös Stubbin sulavasuiseen tyyliin liittyy riskejä.  

– Hän jakaa mielipiteitä ja suosiostaan huolimatta myös ärsyttää. Se, että kerää pelkällä tyylillä vastustajia, on aina riski.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.