Turkkilainen viranomaislähde Reutersille: Syyrialaispakolaisten pyrkimistä Eurooppaan ei aiota enää estää

1:38
Tammikuussa Turkki varoitti uudesta suuresta syyrialaisten pakolaisaallosta.

Turkki ei aio enää estää syyrialaisia pakolaisia pyrkimästä Eurooppaan, sanoo turkkilainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille.

Lähteen mukaan Turkin poliisia, rannikkovartiostoa ja rajaviranomaisia on ohjeistettu toimimaan niin, että rajanylityksiä ei enää estetä.

Euroopan unioni ja Turkki solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta Eurooppaan.

Turkissa on yli 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä. Reutersin mukaan Turkki arvioi ihmisten lähtevän sankoin joukoin pakoon Syyrian Idlibistä uusimpien taistelujen vuoksi.

Turkkilaisviranomaiset kertoivat varhain perjantaina Suomen aikaa, että Idlibissä ilmaiskuissa kuolleiden turkkilaissotilaiden määrä on noussut 29:ään. Lisäksi yli 30 sotilaan kerrottiin haavoittuneen.

Turkki ilmoitti kostavansa iskemällä Syyrian hallinnon kohteisiin. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui torstaina koolle hätäkokouksen iskujen vuoksi.

Pelot tilanteen kärjistymisestä entisestään kasvavat

Turkki tukee Idlibin alueella useita kapinallisryhmiä. Turkki ja Syyrian hallinnon joukkoja tukeva Venäjä sopivat vuonna 2018 demilitarisoidun alueen luomisesta Idlibissä. Sopimus on rikkoutunut, kun Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot ovat ryhtyneet valtaamaan kapinallisten viimeistä suurta linnaketta Idlibiä.

Sadattuhannet ihmiset ovat paenneet alueelta viimeisen kahden kuukauden aikana, käy ilmi YK:n laskemista.

Venäjän puolustusministeriö syytti torstaina Turkkia Syyrian sopimuksen loukkaamisesta tukemalla kapinallisia tykkitulen ja lennokkien avulla.

Idlibin viimeaikaiset tapahtumat ovat herättäneet huolta tilanteen kiristymisestä entisestään. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati torstaina välitöntä tulitaukoa ja ilmaisi huolensa siviilien asemasta.

– Riski yhteenottojen kiihtymiselle kasvaa tunti tunnilta ilman välittömiä toimia, pääsihteerin tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi iskut ja kutsui niitä harkitsemattomiksi. Stoltenberg on keskustellut iskuista puhelimitse Nato-maa Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa. Hän kehotti Syyrian hallintoa ja Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä ja noudattamaan kansainvälistä oikeutta sekä tukemaan YK:n pyrkimyksiä rauhanomaiseen ratkaisuun.

Yhdysvallat vaatii, että Syyrian hallinto ja Venäjä lopettavat "halpamaisen" operaationsa Idlibissä.

– Seisomme Nato-liittolaisemme Turkin rinnalla ja vaadimme välitöntä loppua Assadin hallinnon sekä Venäjän ja Iranin tukemien joukkojen halpamaiselle hyökkäykselle, ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.