Ihmisten salakuljetus Suomeen lisääntyy, motiivina raha: "Se tämän pitää käynnissä" – Rajavartiosto tutkii parinkymmenen irakilaisen ja syyrialaisen salakuljetusjuttuja

Rajavartiosto tutkii parinkymmenen irakilaisen ja syyrialaisen salakuljetusjuttuja 6:56
Katso Rikospaikan video aiheesta.

Suomenlahden merivartioston mukaan ihmisten salakuljetus Suomeen tuntuu lisääntyvän. 

– Tuntuu enemmänkin, että tulee uusia toimijoita ja vanhat tekijät kehittävät mallejaan, sanoo rikostutkintaa johtava kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski.

Syynä on raha. Ihmissalakuljetuksesta on Tekokosken mukaan saatavissa kohtalaisen helposti rikoshyötyä.

– Se on se asia, joka tämän pitää käynnissä, Tekokoski sanoo Rikospaikan jutussa, jonka voi katsoa yltä.

Suomenlahden merivartioston rikostutkinta tutkii vuosittain parisenkymmentä törkeää laittoman maahantuloon järjestämiseen liityvää juttua. 

Osa tutkinnoista on niin kesken, ettei niistä voi puhua. Mutta kapteeniluutnantti kertoo kahdesta esimerkistä, jotka tutkinnassa tunnetaan nimillä Case Kiska ja Case Fuji.

Yhteensä niissä on kyse parinkymmenen irakilaisen ja syyrialaisen salakuljettamisesta Suomeen.

Case Kiska

Case Kiskassa Suomeen pyrkineet 12 irakilaista olivat hankkiutuneet ensin Kreikkaan. Sieltä heidät salakuljetettiin useiden Balkanin maiden läpi Itävaltaan.

– Kyse on Länsi-Balkanin reitistä, jota usein käytetään.

Suomessa asuvat epäillyt hakivat heidät Itävallasta pakettiautolla. Matka jatkui Viroon, josta heidät järjestettiin Suomeen.

Ensimmäisellä kerralla siirtolaiset tuotiin Tallinnan laivalla jalkamatkustajien joukossa. Toisella kerralla siirtolaiset kuljetettiin Tallinnan laivassa pakettiautoon kätkettyinä.

Salakuljetuksessa käytetty pakettiauto pysäytettiin Lahden eteläpuolella heinäkuussa 2019. Lastia oltiin todennäköisesti kuljettamassa Itä-Suomeen, jossa jutun pääepäilty asuu.

– Tällaisen matkan hinta on yleensä muutama tuhat euroa per pää, Tekokoski sanoo.

Mitä näille ihmisille tapahtui pysäytyksen jälkeen?

– Heidät luonnollisesti otetaan suomalaisen järjestelmän piiriin. Jos he anovat turvapaikkaa, niin siihen on omat prosessinsa, Tekokoski sanoo.

– Rikostutkinnan kohteena eivät ole kuljetetut henkilöt, vaan tietenkin organisaatiot ja ihmiset, jotka ovat järjestelyt korvausta vastaan tehneet. He ovat meidän maali.

Case Fuji

Toisessa tapauksessa Suomeen järjestettiin laittomasti kymmenkunta syyrialaista.

– Esitutkinnan perusteella näyttää siltä, että ihmisten järjestäminen Suomeen on tapahtunut kahdessa vaiheessa: Ensin Suomeen pyrkivät syyrialaiset hakeutuvat sikäläisten salakuljettajien avustuksella Turkkiin ja sieltä meritse Kreikan saarille.

Kun salakuljetettu henkilö on päässyt Kreikan mantereelle, hänen Suomessa asuvat sukulaisensa ovat olleet yhteydessä Suomessa asuvaan epäiltyyn, joka puolestaan on ollut yhteydessä Kreikassa toimiviin salakuljettajiin ja sopinut mm. maksujärjestelyistä.

Salakuljetuksen toisessa vaiheessa Kreikassa olevat salakuljettajat ovat tutkinnan mukaan hankkineet salakuljetettaville väärennetyt tai varastetut matkustusasiakirjat, joita käyttäen salakuljetettava on matkustanut Kreikasta Suomeen - yleensä lentäen jonkin toisen jäsenvaltion kautta.

– Suomeen päästyään salakuljetettava on saattanut saattaa piileskellä sukulaistensa luona jonkin aikaa, jotta jäljet matkareitistä ja -järjestelyistä ehtivät kylmetä. Sitten salakuljetettava on mennyt poliisiasemalle hakemaan turvapaikkaa, Tekokoski kertoo.

Raha ratkaisee

Tekokosken mukaan Suomen tilanne on hyvä, jos sitä verrataan Keski-Eurooppaan. Toisaalta Suomen kautta on paljon kauttakulkua, jonka takia kielteiset ilmiöt ovat olleet pinnalla.

Tekokosken mukaan siirtolaisuuden ja maahanmuuton ympärillä oleva rikollinen toiminta ei ainakaan tule vähenemään.

– Tuntuu enemmänkin, että tulee uusia toimijoita ja vanhat tekijät kehittävät mallejaan.

Ihmissalakuljetuksesta on Tekokosken mukaan saatavissa kohtalaisen helposti rikoshyötyä.

– Se on se asia, joka tämän pitää käynnissä, Tekokoski sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat