Turkin lista Suomelle ei mene läpi, tutkija uskoo – "USA ei halua antaa vaikutelmaa, että kiusaamalla saa haluamansa"

Turkki lähetti vaatimuslistan Suomelle ja Ruotsille, mutta sen oikea osoite taitaa olla Yhdysvallat:"Voi viedä pidempään kuin Suomessa toivotaan" 3:54
Turkki lähetti vaatimuslistan Suomelle ja Ruotsille, mutta sen oikea osoite taitaa olla Yhdysvallat: "Voi viedä pidempään kuin Suomessa toivotaan".

Toisin kuin vielä joku aika sitten tuumattiin, ei Suomen Nato-jäsenyys näytä niinkään olevan ongelma Venäjän Vladimir Putinille, vaan Turkin Recep Tayyip Erdoganille.

Vaikka Turkissa eilen julkaistu kymmenen kohdan vaatimuslista osoitettiin Natoon jäsenhakemukset jättäneille Suomelle ja Ruotsille, niin sen todelliseksi osoitteeksi on laajalti arvioitu Yhdysvaltoja.

Tänään torstain presidentti Sauli Niinistö tapaa jälleen kasvotusten Yhdysvaltain kollegansa Joe Bidenin yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Turkki ja Yhdysvallat todennäköisesti hakevat kompromissia, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala MTV:n Uutisaamussa.

– Missään nimessä Yhdysvallat ei tee kaikkea, mitä Turkki vaatii. Ei haluta antaa sellaista vaikutelmaa, että tällaisella kiusaamisella saa tahtonsa läpi, Annala arvioi.

– Yhdysvallat ei halua arvovaltatappiota, että Suomi ja Ruotsi eivät pääsekään Natoon. Se olisi voitto Putinille ja uuden kylmän sodan hengessä he haluavat voiton, eikä nöyryyttävää tappiota, Annala jatkaa.

"Kannattaa vaatia paljon"

Sopiva ratkaisun lopputulos voisi näyttää siltä, että sekä Turkki että Yhdysvallat säilyttävät kasvonsa samalla kun Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset Natoon hyväksytään, Annala arvioi.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Turkki vaatii Suomea ja Ruotsia muun muassa luovuttamaan 33 henkilöä Turkkiin epäiltynä yhteyksistä terrorismiin. Ihmisten luovuttamiseen Annala ei usko. Eikä tutkijan arvion mukaan usko Turkkikaan.

– Kannattaa vaatia paljon, niin sitten voi neuvotella ja tinkiä, Annala uskoo Turkin ajattelevan.

– Prosessi voi viedä pidempään kuin Suomessa toivotaan, Annala toteaa.

MTV Uutiset Yhdysvalloissa: Joe Biden odottaa Suomen ja Ruotsin vieraita innokkaasti 1:06
MTV Uutiset Yhdysvalloissa: Joe Biden odottaa Suomen ja Ruotsin vieraita innokkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat