Mainos

Tupakkalakien tiukentamisella merkittävä vaikutus suomalaisten terveyteen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaiset sairastavat kansantauteja aikaisempaa vähemmän. 

THL:n professorin, Pekka Puskan mukaan myönteinen kehitys on seurausta parantuneista elintavoista.

– Rasvan laatu on muuttunut, suolan käyttöä on vähennetty ja tupakointitilanne on parantunut tavattomasti. Kyllä tämä on tärkein syy, Puska sanoo.

Tupakkalainsäädäntö on ollut yksi syy sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien vähentymiseen viime vuosina. Alkoholin vaikutus sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen on huomattavasti monimutkaisempi, minkä vuoksi alkoholikulutuksen rajoituksilla ei ole suoraa vaikutusta kansantauteja sairastavien määrän laskuun.

Sairastavuusindeksiä on julkaistu vuodesta 2000 lähtien, ja ihmisten ruokavalion muutos sekä tupakoinnin vähentyminen näkyy suoraan ihmisen eliniän kasvussa.

- Noin 30 vuoden aikana työikäisten sydän- ja verisuonitaudit on vähentynyt noin 80%, ja syövistäkin tupakan aiheuttamat syövät ovat huomattavasti vähentyneet.

Masennus lisääntyy


Vaikka kansantauteja sairastetaan vähemmän, mielenterveysongelmista kärsii yhä useampi suomalainen. THL:n professori Pekka Puskan mukaan ei ole olemassa lääketieteellistä näyttöä siitä, että mielenterveysongelmat olisivat yleistyneet. 

- Päinvastoin, monet perinteiset mielisairaudet näyttäisivät jossain määrin vähentyneen. Toisaalta, työelämän vaatimukset kasvavat ja terveyslaitoksissa diagnosoidaan ja hoidetaan masennusta nykyään enemmän.

Maakunnittain kansantautien ja mielenterveystilastojen arvoissa on eroavaisuuksia, mutta kansainvälisellä tasolla Suomen eri osien väliset eroavaisuudet ovat suhteellisen pieniä. Suuret erot löytyvät pikemminkin sosiaaliryhmien välillä.

- Valitettavasti monet taudit ja niiden riskitekijät näyttävät kasautuvan alempiin sosiaaliryhmiin. Tämä näkyy jopa esimerkiksi Helsingissä, jossa eri kaupunginosien välillä voi olla huomattavia eroja sairastavuudessa.


 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja