Mainos

Tuore tutkimus: Suomalaisten oikeuspalvelut uhattuina

Asianajajaliitto on huolissaan suomalaiskuluttajille suunnattujen oikeuspalveluiden tulevaisuudesta.

Tämä käy ilmi tänään julkaistusta Asianajajaliiton tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan oikeuspalvelut ovat uhattuina, koska erityisesti nuoret asianajajat työllistyvät yhä useammin asianajotoimistoihin, jotka hoitavat liikeyritysasioita, eivätkä tavallisten suomalaisten oikeusasioita. Asianajajaliiton mukaan tämä selittyy sillä, että yritykset maksavat parempia palkkioita kuin yksityishenkilöt.

Kehitystä kuvastaa se, että tutkimukseen vastanneista alle 40-vuotiaista asianajajista jo noin 70 prosenttia hoitaa pääasiallisesti liikejuridiikkaa. Yli 50-vuotiaista liikejuridiikkaan erikoistuneiden osuus on hieman yli 40 prosenttia.

– Kuluttajille suunnattujen oikeudellisten palveluiden tarjontaa heikentää myös se, että varattomien henkilöiden puolesta valtion maksama oikeusavun tuntipalkkio on noin puolet alan keskimääräisesti tuntiveloituksesta, toteaa Asianajajaliiton puheenjohtaja Mika Ilveskero.

Lisäksi asianajajapalvelut keskittyvät yhä useammin pääkaupunkiseudulle ja siellä etenkin keskisuuriin ja suuriin asianajotoimistoihin.

Asianajajatutkimus on toteutettu noin viiden vuoden välein 1970-luvulta lähtien. Kyselytutkimus suunnattiin kaikille asianajajille. Vastaajia oli 651 ja he edustivat noin kolmeasataa asianajotoimistoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.