Tuomas Virkkusen kolumni: Suurseuran kirous, joka hakee nykyjalkapallossa vertaistaan – ja taas näyttää pahalta

6:47
PSG-valmennus ja -fanit toivovat vimmatusti, että Kylian Mbappe olisi pelikunnossa keskiviikkona Mestarien liigassa. Supertähti loukkaantui rajussa taklaustilanteessa Ranskan cupin finaalissa 24. heinäkuuta.

Legendan mukaan portugalilaisseura Benfican päällä on ollut viimeisen 30 vuoden ajan europelikirous. Ranskalainen jättiseura PSG on viime vuosien vastine Benficalle, kirjoittaa C Moren jalkapalloselostaja Tuomas Virkkunen. 

Tarina kertoo, että Benfican selviytyessä Euroopan cupin finaaliin vuonna 1990, Eusebio itse asteli Bela Guttmannin haudalle rukoilemaan kirouksen haihtumista ilmaan. Näin ei kuitenkaan silläkään kerralla käynyt ja Benfica hävisi Wienissä jälleen yhden finaalin. 

– Seuraavaan sataan vuoteen ei Benficasta tulee Euroopan mestaria!

Nämä legendaariset sanat kuuluvat lissabonilaisen Benfican folkloreen pysyvästi. Ne lausui mestarivalmentaja Bela Guttmann, joka luotsasi Benfican Euroopan cupin mestariksi perättäisinä vuosina 1961 ja 1962. Kun seurajohto ei suostunut hänen kasvaneeseen palkkavaatimukseensa, Guttmann langetti seuran päälle "kirouksen".

Uskokoon ken haluaa, mutta tämän suutuspäissään lausutun lauseen jälkeen Benfica on päässyt kahdeksan kertaa euroturnauksien finaaliiin ja hävinnyt ne kaikki. 

Taikauskoa, huonoa onnea, mustaa magiaa...siinä missä muillakin elämän osa-alueilla näistä puhutaan, myös urheilussa ne ovat aina olleet läsnä. Mitä enemmän myös sattumalla on merkitystä ottelun tai urheilutapahtumien ratkaisuun, sitä helpompi on näiden asioiden puoleen kääntyä varsinkin tappioiden hetkellä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Viime viikolla asia oli taas läsnä Mestarien liigassa, kun nyt jo poispotkittu Maurizio Sarri manasi tappion olleen Juventuksen kirouksen syytä, eikä niinkään koko kauden jatkuneiden surkeiden otteiden. Toki Sarrilla siinä mielessä pointtinsa oli, että Juventus on hävinnyt kautta aikain eniten Mestarien liigan ja sen edeltäjän Euroopan cupin finaaleja, peräti seitsemän. 

Meneillään olevan turnauksen osalta Juve on kuitenkin historiaa. Sen sijaan sieltä löytyy edelleen mukana oleva seura, jonka yhteyteen sana kirous on viimeiset vuodet liitetty. Se seura juhlii 50-vuotista taivaltaan juuri tänä vuonna, joten mikä olisi parempi hetki murtaa "kirous"? Vieläpä kun se on kaavion "helpommalla" puolella, joten mikä voisi edes mennä vikaan? 

Ihan mikä tahansa, koska kyse on kuitenkin Paris Saint-Germainista. Pariisin ylpeys on osannut ampua itseään jalkaan lukemattomilla eri tavoilla. Ennen tätä kautta PSG putosi kolme kautta perätysten ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, sitä edeltävinä kolmena kautena lähtö tuli puolivälierissä. Käydään "kirousta" läpi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Keväällä 2013 PSG pelasi Parc des Princes'llä 2-2 Barcelonan kanssa ja johti 1-0 Camp Noulla, kunnes loukkaantuneena ollut Lionel Messi nosteli pelisukkiaan ja PSG:n pojille iski pelko. Messin kentälle tulon jälkeen David Villa tasoitti – PSG ulos vierasmaalisäännöllä. 

Vuotta myöhemmin upea 3-1-kotivoitto Chelseasta vaihtui The Bridgellä sulamiseen, joka eskaloitui Demba Ban tehtyä säärellään PSG:n pudottaneen maalin.

Vuosi siitä eteenpäin ja puolustusta hienosti johtanut David Luiz loukkaantuu. Hän käy hoidattamassa itseänsä hevosenverihoidoilla(?!), ja Luis Suarez ja Barca nöyryyttävät Luizia sekä koko PSG:tä. 

Seuraavaa ei tarvitse yksityiskohtaisesti käydä läpi silkasta kunnioituksesta PSG:n faneja kohtaan, todetaan vain, että...kaikkien aikojen sulaminen! Barcelonalle kaikki kunnia, mutta tällä tasolla noin pahasti ei voi vain sulaa, ei millään. 

Viime kausi. Vieläkin on mahdotonta ymmärtää, miten PSG putosi niin paljon heikompitasoiselle joukkueelle kuin mitä Manchester United oli. Kun pää ei kestä, se ei kestä. 

PSG:n "kiroukseen" kuuluu olennaisena osana loukkaantumiset. Melkein jokaikinen vuosi sen lisäksi, että tosipaikassa pää on pettänyt, joku PSG:n tähtipelaajista on sivussa loukkaantumisen vuoksi. Viimeiset kaksi kautta suurin tähti Neymar on ollut yhtä pudotuspeliottelua lukuunottamatta poissa Mestarien liigan tosipeleistä.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Nyt, ikävä kyllä, se viitta langennee Kylian Mbappelle. Hän on nyt taistellut aikaa vastaan loukkaannuttuaan ikävästi Coupe de Francen finaalissa. Kahden kauden aikana ennen meneillään olevaa, PSG:n suurimmat tähdet Neymar ja Mbappe ovat pelanneet yhden pelin yhdessä pudotuspelivaiheessa. 

– Se on vain meidän DNA:ssamme. Uskon, että on vain kirous siellä jossain, eikä keskiviikko muuta sitä. Siitä lähtien, kun Qatar Sports Investment otti homman haltuun, on aina jotain dramaattista tapahtunut Mestarien liiga -iltoina. 

Näin sanoi Totally Football Show -podcastissa ranskalaistoimittaja Julien Laurens

Ja sitähän me odotamme vesi kielellä myös tältä illalta. Ei siis PSG:n sulamisia – käy miten käy, parempi voittakoon – vaan draamaa. Paljon draamaa, kiitos. 

Mestarien liigan puolivälierät C Morella tällä viikolla:

Atalanta–PSG keskiviikkona klo 21.55 C More Sport 1:llä

Red Bull Leipzig–Atletico Madrid torstaina klo 21.55 C More Sport 1:llä

Barcelona–Bayern München perjantaina klo 21.55 C More Sport 1:llä

Manchester City–Lyon lauantaina klo 21.55 C More Sport 1:llä

Studiolähetys alkaa päivittäin klo 21.30. Ottelut ja studio-osuudet nähtävissä myös cmore.fi-suoratoistopalvelussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja