Mainos

Tuomarien valvonta tiukentuu

Tuomioistuimen tuomari voi vastaisuudessa menettää virkansa vähäisemmistä rikoksista kuin nykyisin. Eduskunta on saamassa hallituksen esityksen, jolla tiukennetaan tuomareihin kohdistuvia määräyksiä. Tavoitteena on, että yleisön luottamus tuomioistuinten toimintaan lisääntyisi.

Hallitus esittää, että tuomioistuin voisi syyttäjän vaatimuksesta määrätä pantavaksi viralta tuomarin, jota on rangaistu vähintään 60 päiväsakolla tahallisesta rikoksesta. Ehtona tosin on, että rikoksen laatu, toistuvuus tai muu rikokseen liittyvä asia osoittaa virkamiehen ilmeisen sopimattomaksi toimimaan tuomarina.

Tuomari voitaisiin panna viralta esimerkiksi silloin, kun hän syyllistyy rikokseen kahdesti lyhyen ajan sisällä. Liikennerikoksen on oltava törkeä, mutta henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa tavallinenkin tekomuoto riittäisi erottamiseen.

Nykyisin tuomari voi menettää virkansa vain virkarikoksesta tai saatuaan vankeustuomion.

Tarkoituksena on myös, että tuomioistuimen päällikkötuomari voisi antaa tuomarille valtion virkamieslain mukaisen huomautuksen virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä. Tuomarilla olisi kuitenkin oikeus hakea päätökseen oikaisua virkamieslautakunnalta.

Tuomari voidaan erottaa tehtävästään vain tuomioistuimen päätöksellä. Hänellä on muita virkamiehiä itsenäisempi asema, jotta tuomioistuinten riippumattomuus säilyisi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.