Tunnista sisäilmasairauden oireet jo alkuvaiheessa – voit välttyä kroonistumiselta

Homeesta sairastuneiden solmukohdat -  hoito ja kuntoutus retuperällä 26:48

Asuminen tai työskentely homeen tai kemikaalien myrkyttämissä tiloissa voi johtaa vakavaan sairastumiseen. Jos oireet tunnistaa tarpeeksi ajoissa ja pääsee pois niiden aiheuttajien ääreltä, sisäilmasairauden kroonistuminen ja liitännäissairaudet on mahdollista ehkäistä.

– (Sisäilmasairauden) oireet ovat hyvin yksilöllisiä, mutta tyypillisesti oireilu alkaa sillä, että alkaa tulla hengitystieoireita, iho-oireita, silmäoireita, kurkku- ja nenäoireita. Tätä myötä alkaa tulla pitkittyneitä infektiokierteitä, sairaspoissaoloja ja työ- ja oppimistehon laskua. Tässä kohtaa olisi tosi tärkeä reagoida, koska kun näistä altisteista pääsee pois, niin nämä oireet palautuvat eikä ole vielä muodostunut kroonista sairautta, Ratkaisuja Sisäilmasairaille! -projektin suunnittelija Minna Pitkäniemi Homepakolaiset ry:stä sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

– Mutta jos altistus jatkuu ja jatkuu, niin alkaa syntyä liitännäissairauksia. Alkaa tulla lihas- ja nivelsairauksia, suolistosairauksia ja erilaisia autoimmuunisairauksia. Monelle puhkeaa kilpirauhasen vajaatoiminta, ja tulee astmaa ja alveoliittia (keuhkokudoksen allerginen sairaus) ja erilaisia neurologisia oireita.

Sitä, oireileeko homeista vai kemikaaleista, voi olla vaikea erottaa.

– Niiden yhteisvaikutus on merkittävä. Mutta jos nyt ajatellaan vaikka, että minun lähelleni tulee ihminen, jolla on voimakasta hajuvettä, niin ensimmäisenä minulle tulee sellainen humahdus päähän. Alkaa tulla päänsärkyoiretta, ja silmät reagoivat. Mutta jos minä menen homepaikkaan, niin minulla keuhkot oireilevat ensin. Alkaa pistää ja kutittaa ja yskin voimakkaasti, itse homekoulussa sairastunut Maija-Leena Kasurinen kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat