Mainos

Tulosopimuksia syntynyt harvakseltaan

Tulokierroksen päänavaus ei vielä tänään saanut seuraajia palvelualoilta tai teollisuusalojen suurimmista liitoista. Sunnuntaina syntyneiden sopimusten "ensimmäiseen aaltoon" on silti jo liittynyt noin 260 000 palkansaajaa. Työehtosopimuksia työstetään tiiviissä neuvotteluissa monilla tahoilla, mutta valmiita sopimuksia on alkuviikosta syntynyt varsin rauhalliseen tahtiin.

Akava

Tänään neuvottelutuloksia syntyi SAK:laiseen Rakennusliittoon kuuluville maalareille ja asfalttimiehille. Aamuyöllä maalausalalle syntynyt ratkaisu koskee 9 000:ta maalaria. Alkuillasta neuvottelutulokseen pääsivät myös noin 3 000 asfalttimiestä. Molemmat ratkaisut ovat vuoden mittaisia ja noudattavat viikonvaihteen yleistä linjaa ja ovat kustannusvaikutukseltaan 3,1 prosenttia.

Perustuntipalkkoihin tulee molemmilla 1,50 markan korotukset. Rakennusliiton 11 sopimusalasta puuttui keskiviikkona vielä kahdeksan neuvottelutulosta, joita yritetään saada aikaan perjantaiaamuun mennessä liittohallituksen hyväksyttäväksi. Metalliliiton liittovaltuusto kokoontuu torstaina aamupäivällä päättämään omista neuvottelutuloksistaan.

Palvelualoilta odotetaan avausta

Etenkin palvelualoilla seurataan tiiviisti kaupan alan neuvotteluja. Noin 128 000:ta kaupan alan työntekijää edustava SAK:lainen Liikealan ammattiliitto ja Kaupan työnantajaliitto kävivät neuvotteluja työnantajaosapuolen kanssa koko keskiviikon. Tuloksia on toivottu saatavan torstaina iltapäivään mennessä. Työnantajaliiton hallitus on koolla torstaiaamuna.

Liikealan ammattiliiton Puheenjohtaja Maj-Len Remahl (sd.) piti keskiviikkona kiistan aiheena olevaa palkkahaarukkaa vielä huolestuttavan suurena. Palveluala sai keskiviikkona toistaiseksi suurimman sopimuksensa, kun SAK:lainen Auto ja konekaupan toimihenkilöliitto ja Autoalan keskusliitto saivat neuvottelutuloksen myyjien ja konttorihenkilöstön uudesta työehtosopimuksesta.

Sopimus noudattaa kustannusvaikutukseltaan 3,1 prosentin palkankorotuslinjaa. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 4 200 auto- kone- ja varaosamyyjää sekä alan konttori- ja vuokraamotyöntekijöitä ja toimihenkilöitä. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.