Tuliko ero ja itkettää? Itkeminen voi vaikuttaa sinuun yllättävällä tavalla, jota et ole tullut ajatelleeksi

Anna eron kirpaista, ja itke huolet pois – se saattaa viedä muutaman ylimääräisen kilon samalla mennessään, väittää tuore tutkimus. 

Video: Missä vaiheessa kannattaa mieluimmin erota kuin yrittää vielä? 

Ero aiheuttaa ihmisessä monenlaisia tunteita, kuten vihaa, katkeruutta ja surua – joskus jopa helpotusta ja suoranaista iloa.

The Sun kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan itkeminen voi helpottaa oloa myös fyysisesti, kun olo kevenee. 

Syy löytyy hormoneista

Tutkijat uskovat, että kyse on hormoneista. Eron jälkeen kortisonin, eli niin kutsutus stressihormonin, määrä saattaa lisääntyä.

Kun ihminen on stressaantunut tai paineistetussa tilanteessa, ihmiskeho alkaa tuottaa muun muassa prolaktiinia ja adrenokortikotropiinia, joka säätelee kortisolin eritystä.

Stressihormonit voivat sotkea ruokahalun säätelyjärjestelmää, minkä vuoksi rasvaa saattaa kertyä etenkin keskivartalon alueelle.

Bright Siden mukaan itku voi olla keholle signaali siitä, että stressi on ohi, eikä kehon tarvitse varastoida rasvaa suojakseen.

Raporteissa kuitenkin huomautetaan, että tällainen vaikutus tulee vain tilanteissa, joissa kyyneleitä tirautetaan ”aitojen tunteiden” – kuten eron tai menetyksen tuoman surun – vuoksi.

Itkemisellä voi olla muitakin terveysvaikutteita

The Mirror kertoo myös aiemmin Minnesotan yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan itkeminen parantaa vastustuskykyä sekä lievittää stressiä ja vihan tunnetta.

– Tunnemme olomme paremmaksi itkemisen jälkeen, sillä itkemme kirjaimellisesti pahan olon pois, professori William Frey on tulkinnut jo vuonna 2012.

Kun stressi vähenee kyynelten mukana, myös sydänkohtauksen riski vähenee. Itkeminen lisää veren kalium-arvoja, mikä auttaa hallitsemaan korkeaa verenpainetta.

– Ihmisen kyvyllä itkeä on selviytymisarvo, Frey toteaa.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat