Stressaako? Tämä ”lääke” helpottaa jo alle puolessa tunnissa

1:34
Sanojen valitseminen oikein voi todella parantaa elämää – videolla kerrotaan, miten se onnistuu.

Tuore tutkimus osoittaa, että jo parikymmentä minuuttia luonnossa oleskelua laskee merkittävästi stressihormonien tasoja.

Yhä useampi kärsii stressistä. Pitkään jatkunut stressi voi pahentaa tai laukaista mitä tahansa sairautta, joten stressin lieventäminen onkin tärkeää terveyden kannalta.

Frontiers in Psychology -tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus ehdottaa, että oivallinen lääke stressiin on yksinkertainen: luontoon meneminen.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että esimerkiksi metsässä oleskelu kohottaa mielialaa ja auttaa stressiin. Viheralueilla ulkoilun on huomattu laskevan merkittävästi ihmisen syljestä mitattua kortisolitasoa, joka on stressin fyysinen markkeri, sekä parantavan unta.

Nyt tutkijat ovat laskeneet, kuinka kauan luonnossa pitäisi oleskella terveysvaikutukset saavuttaakseen.

Luonnossa ei tarvitse viettää tuntikausia

Tutkimuksessa selvisi, että jo 20–30 minuuttia kävelyä tai istumista luonnonläheiseksi koetussa paikassa vähensi stressihormoni kortisolin tasoja.

Tähän tulokseen tutkijat pääsivät kahdeksan viikon tutkimusjakson aikana kerätyt tiedot analysoituaan. Tutkimukseen osallistuneita 36 kaupunkilaista pyydettiin viettämään vähintään kolme kertaa viikossa minimissään kymmenen minuuttia paikassa, jossa he pystyivät aistimaan luonnon läheisyyden. Paikan löydettyään osallistujia pyydettiin olemaan käyttämättä sosiaalista mediaa, keskustelemista, lukemista tai liikkumista. Tutkimusjakson aikana osallistujat antoivat sylkinäytteen neljästi ennen ja jälkeen luonnonläheiseen paikkaan menemisen.

Syljestä mitatuista kortisolitasoista kävi ilmi, että jo 20 minuutin luontokokemus riitti vähentämään merkittävästi kaupunkilaisten kortisolitasoja. Suurin pudotus oli silloin, kun luonnon läheisyydessä vietettiin 20–30 minuuttia istuen tai kävellen. Puolen tunnin jälkeen kortisolitasot jatkoivat laskuaan, mutta hitaammin.

”Luontopilleri” sopii kiireiseenkin elämään

Tutkimusta johtanut Michiganin yliopiston apulaisprofessori MaryCarol Hunter toivoo tiedotteessa, että tulokset rohkaisisivat terveyden ammattilaisia suosittelemaan ”luontopilleriä” stressaantuneille asiakkailleen.

Parinkymmenen minuutin luontokokemuksen hakeminen sopii myös kiireiseen elämäntyyliin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja